in

Как да си направим истинско корейско кимчи

Кимчи представлява напоено в солена вода зеле, с една дума мариновно зеле в саламура. Прилича малко на нашата туршия, но се различава по това, че има пълнеж от ряпа. Преди да дойде зимата, южнокорейските семейства се събират, за да си направят големи количества от любимото и традиционно кимчи. Тази годишна традиция, наречена „gimjang“, е обявена за световно наследство на ЮНЕСКО през декември 2013 г.

Продукти:

1 бр. китайско зеле (около 2,5 кг)

2 чаши сол (може и морска)

2 литра вода

200 гр. ряпа

50 гр. зелен лук (пресен лук)

Пълнеж:

1 купичка корейски лют пипер

100 мл. солен сос от аншоа (може и рибен сос)

3 с.л. солен сос от скариди (може и рибен сос)

4 с.л. захар

100 мл. бульон от кафяви морски водорасли

2 с.л. намачкан чесън

1 с.л. сок от джинджифил

(Въпреки че рибният сос е най-добрият заместител на соления сос от аншоа или соса от скариди, силно се препоръчва да опитате да намерите корейските автентични сосове).

  1. Направете саламура (1 чаша сол + 2 литра вода) в голяма купа (достатъчно голяма, за да побере половината зеле), след което оставете настрана. (Отлепете външните листа зеле, нарязани на половина, след това потопете в саламурата).
  2. Извадете зелето от саламурата и го поръсете между листата с 1 чаша сол. Поставете нарязаната страна на зелето нагоре и го оставете така в продължение на 7 часа (12 часа през зимата), след това го обърнете от другата страна и го оставете да постои още 5 часа.
  3. Изплакнете зелето много добре със студена вода и го оставете в гевгир за около 1 час, за да се отцеди излишната вода. (Зелето трябва да се натисне с тежка чиния или дъска, за да може да се маринира правилно).
  4. Направете пълнежа. Нарежете ряпата на клечки с дебелина 0.3 см, а лука с дължина 3 см. Смесете всички съставки, а след това ги оставете настрана за около 30 минути.
  5. Покрийте всеки лист зеле с пълнежа, след което опаковайте зелето с най-външните листа. Сложете готовото кимчи във въздухонепропусклив буркан и охладете в продължение на 5 до 7 дни преди да сервирате.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Чомлек – ястието от пиринския край, което заслужава да е на всяка българска трапеза

„Папанаш“ – малки румънски понички