in

Как да си набавим окситоцин по естествен път?

Какво представлява окситоцинът?   

Окситоцинът е най-известен като хормона на любовта, който отговаря за доброто ни настроение. Установено е, че високите нива на окситоцин потискат областите от мозъка, отговорни за страха и умората. Свойствата на окситоцина все още биват изучавани и тепърва предстои да бъдат открити всичките му влияния върху нашия организъм. Сред неговите ефекти най-познато е влиянието му върху нашето настроение.

Ето няколко начина, по които да си набавим окситоцин по естествен път.

  • Прекарвайте повече време с човека, когото харесвате:

Това се очакваше след като вече знаем, че окситоцинът е хормонът, който отговаря за любовта и обвързването. Най-лесният начин да увеличим синтезирането му е като се оставим на чувствата си, които автоматично задействат неговия синтез, а това ще постигнем, ако прекарваме достатъчно време с човека, който ни кара да се усмихваме.

  • Поиграйте си с животинче:

Вероятно си мислите, че това е сходно с горепосоченото? Всъщност, не е точно така. Учените са открили зависимост между нивата на окситоцин и контакта с кученце. Установено е, че когато осъществим зрителен контакт с кучето, тялото ни започва да отделя повече окситоцин. Вярва се, че това е така заради историческата връзка между човека и кучето, като негов най-добър приятел. Все пак, окситоцинът е хормон, който има значение за изграждането на доверието, обвързването и чувствата ни. Е, следващият път, когато погледнете кученце и се почувствате по-щастлив, вече ще знаете на какво се дължи това.

  • От какви храни можем да си набавим окситоцин?

Окситоцинът е един наистина сложен и интересен хормон. Характерното за него е, че организмът не може да си го набави чрез външен прием. Той не се съдържа нито в плодове, нито в зеленчуци или каквито и да било други храни. Това го прави наистина уникален и още по-интересен. Този хормон може единствено да бъде синтезиран в нашето тяло, благодарение на нашите емоции и чувства. Установено е, че естрогенът повишава секрецията на окситоцин и експресията на неговия рецептор в мозъка на жената. Витамин С е кофактор на ензима, който осъществява последната стъпка от синтеза на окситоцин, но няма никаква зависимост между увеличаването на количеството на този витамин в тялото ни и повишения синтез на хормона. Той е просто необходимо условие. Единствената възможност е синтезирането му чрез нашите чувства и изживявания. 🙂

  • Смейте се:

Смехът е основният механизъм за синтезиране на хормоните на щастието, сред които е и окситоцинът.

  • Физически контакт:

Подобно на смеха, физическият контакт се нарежда сред основните механизми за синтезиране на хормоните на щастието като основен е окситоцинът. Прегръдките, целувките, гъделичкането и всички приятни физически контакти водят до значително нарастване нивото на окситоцин в тялото ни.

  • Разходете се:

Разходката, колкото и кратка да е тя, е физическо натоварване. Една 15-минутна разходка е достатъчна да стимулира отделянето на окситоцин, който да подобри настроението ви.

  • Зарадвайте някого:

Когато помагаме на другите или ги радваме по някакъв начин, това удовлетворява и нас самите. Така се чувстваме обвързани и част от нещо, което ни дава усещането за значимост. Окситоцинът е хормон, който подчертава нашата принадлежност и важност. Така ние ставаме щастливи, карайки другите да се чувстват така.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Бургер с три сирена

5 начина да пестим време