in

Как да се грижим за често боядисвана коса

Ако съществува идеална боя за коса, тя трябва да отговаря на следните условия:

– Да не поврежда косата и да я боядисва, без да нарушава естествения ѝ строеж и блясък.

– Да не дразни чувствителната кожа.

– Да придаде на косата такъв цвят, който не се променя от въздействието на въздуха, ултравиолетовите лъчи и солената вода. Боята не трябва да влиза в реакция и с другата козметика за коса.

Боите, които се използват днес, по много пунктове са далеч от идеалните и в болшинството от случаите дават странични ефекти, за които трябва да знаем предварително. Така например, когато пигментът се окислява, той губи естествения си цвят. Подобен процес протича, когато ултравиолетовите слънчеви лъчи въздействат на пигмента на кожата. За съжаление, не е възможно да се окисли меланина, без да се засегне структурата на косъма, който постепенно отслабва и се обезцветява, а обезцветяването се смята за една от най-увреждащите процедури за коса.

Грижа за боядисаната коса

1. Внимание за кожата на главата

При често боядисване, кожата на главата трябва да се овлажнява и да се подхранва, тъй като формирането на косъма зависи именно от това. Домашната грижа за косата трябва със сигурност да включва подхранващи и хидратиращи маски, лечебни ампули и гелове. Трябва да се внимава с лосионите, които също изсушават кожата и често трябва да се сменят.

2. Акцент върху почистването

За измиване трябва да се използват специални шампоани за боядисана коса или да се подбират лечебни шампоани с меко действие, които да тушират съществуващите проблеми.

3. Осигуряване на защита

Боядисаната коса има нужда от защита както от ултравиолетовите слънчеви лъчи, така и от въздействието на ниските температури.

4. Повече влага

Един от задължителните пунктове на домашната грижа за често боядисваната коса е овлажняването и подхранващите маски. Препоръчва се тази процедура да се прилага поне веднъж седмично, като маската стои минимум 30-40 минути върху косата. Най-добре се отразяват маските с кератин, които се различават от ботокса за коса и се оставят да въздействат по няколко часа, а в отделни случаи и за цяла нощ. С овлажняването се справят добре и овлажняващите спрейове за коса като тези, които се използват през лятото задължително трябва да имат в съдържанието си и SPF – фактор срещу вредните слънчеви лъчи.

5. Разнообразна храна

За поддържане здравето на косата, в хранителния режим трябва да присъстват достатъчно източници на аминокиселини и микроелементи. Ако хранителните продукти не осигуряват това, наложителен е приемът на таблетки с комбинирани витамини, в зависимост от индивидуалния проблем.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Тони Димитрова заряза гаджето си.

Софи Маринова е с изтънял джоб.