in

Как да разпознаем детски гастрит

Мислим си, че гастритът е болест на възрастните и на подрастващите, но много често към гастроентеролога се обръщат и майки с деца под 3 години. Защо на тази възраст, когато децата се хранят редовно и за стрес не можем да говорим, се възпаляват стените на детския стомах?

Откъде се появява гастритът при децата?

В повечето случаи, болестта се предизвиква от бактерията Хеликобактер пилори. Децата се заразяват от членове на семейството или от други близки хора: от общи съдове, целувки и мръсни ръце. Признаците на заболяването може да не се проявят дълги години, докато не се провокират от допълнителни фактори, като: небалансирано или нередовно хранене, отравяне, дълъг прием на лекарства, конфликти в детската градина или училището, домашни скандали, заболявания на други органи на храносмилателния тракт, глисти, възраст от 6 до 10 години, когато намалява киселинността на стомашния сок.

Как да предпазим детето от гастрит?

1. Следете за храненето на детето, като организирате редовно приемане на храна (5-6 пъти в денонощие), като това става на малки порции в спокойна обстановка.

2. Хранете детето с топла, а не с гореща или студена храна.

3. Не сменяйте млякото на кърмачето, без причина.

4. Спазвайте всички правила на хигиена – детето трябва да има свой комплект съдове. Храненето от чинията на възрастен трябва да е изключено. На по-големите деца трябва да се обясни, че не трябва да ядат и да пият от чужди съдове, да отхапват от чужда храна или да отпиват от чужда бутилка.

Кога да се тревожим?

В зависимост от възрастта и характера си, децата изразяват оплакванията си по различен начин. Задачата на родителите е своевременно да разпознаят признаците на заболяването. Те може да се изразят по различен начин:

1. Болки и парене в стомаха, особено, ако това се усилва в състояние на глад или преяждане.

2.Диария

3. Киселини, чести уригвания

4. Повишен пулс

5. Сънливост

6. Раздразнителност и нервност

Как се лекува?

Лечението на гастрита изисква комплексен подход. На първо място, се назначава диета, която ще помогне не само да се намалят неприятните симптоми, но и да се избегнат рецидивите. В основата на лечебното хранене се изключват продуктите, които дразнят стомашната обвивка, а храненията се раздробяват на малки порции до 7-8 пъти на ден. Предписва се лекарствена терапия, която отстранява болките и гаденето, възстановява нивото на киселинност на стомашния сок и унищожава Хеликобактериите. Ако при детето се появи гастрит, причинен от Хеликобактер пилори, е желателно на изследване да минат всички членове на семейството, доколкото съществува вероятност от повторно заразяване. Най-важното е, че точната схема на лечение трябва да се назначи само от гастроенетролог, след преглед и допълнителни изследвания на детето. Самолечението винаги води до тежки последствия и е напълно изключено прилагането му на дете.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Виж как трябва да си миеш косата

Аштън Къчър реши да остави децата си без наследство