in

Как да изгоним домашния любимец от леглото си?

Присъствието на домашно животно в леглото на стопанина е често срещано явление. Почти половината от домашните кучета спят заедно със собствениците си. Според изследванията – 62% от малките породи кучета спят в леглата на стопаните си. Това правят 41% от кучетата среден размер и 32% от представителите на големите породи. Това се случва и с 62% от домашните котки, а други 13% котки спят в леглата на децата.

Как се отразява това на човешкото здраве?

Дали е безопасно да спим гушнати с животно? Тези, които страдат от алергия или астма не бива да допускат животните дори да пристъпват прага на спалнята. Въпреки това, малко са хората, които ще се откажат от прегръдката на любимото куче, дори и да имат пристъп на алергия. За да облекчите малко състоянието си, оставете любимеца да спи на пода до леглото и по-често проветрявайте спалнята. Ако нямате алергия – кучето или котката в постелята не са проблем, освен, ако не ви пречат да спите. Доказано е, че половината от хората с лош сън спят с куче или котка. Кучетата хъркат, дишат тежко, тропат с нокти по паркета или просто се разхождат през нощта от една стая в друга. Котките спят върху краката или корема на собствениците си и им пречат да се наспят пълноценно.

Помагат ли животните за по-бързо наспиване?

Специалистите са убедени, че това е факт. Много възрастни и деца се чувстват в безопасност в прегръдката на огромен лабрадор или голдън ретривър, отпускат се и заспиват бързо. Кучетата имат много ритмично дишане, слушането на което също помага за заспиване.

Как да изгоните котката от леглото?

Когато хората най-накрая решават да изгонят животното от леглото, се убеждават, че това не е толкова лесно. Ветеринарите съветват да не пускате котката в леглото, ако не смятате да ѝ позволявате да прави това до края на живота си. Ако разрешите на котката да спи с вас, а на следващата нощ я оставите зад затворена врата, то тя ще започне да се държи деструктивно. За да не стане това, дайте на котката играчка, с която да се занимава през цялата нощ – например с храна вътре. Можете да сложите леглото на котката под прозореца или под някакъв фенер, около светлината на който ще летят насекоми и тя ще ги гони.

Как да изгоните куче от леглото?

Ако кучето няма проблем с поведението, можете да му позволите да спи в леглото. От гледна точка на кучето, това е комплимент. Кучетата спят само с тези хора или други кучета, на които имат доверие. Не пускайте на леглото агресивни или доминиращи кучета. Те могат да станат ревниви и да не допускат до леглото децата, например. Отучването на кучето да спи в леглото на стопанина трябва да стане под формата на игра. Всеки път, когато кучето напусне спалнята, трябва да бъде хвалено. Бъдете последователни! Не давайте на кучето отново да превземе леглото ви, колкото и да ви е жал. По-добре да издържите няколко безсънни нощи, докато слушате скимтенето му, но да го отучите веднъж завинаги.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Домашни библиотеки, в които всеки любител на книгите ще се влюби

5 причини, които ти пречат да отслабнеш