in

Как да изберем първата детска играчка?

Как се отнасяте към детските играчки – оставяте това на съвестта на роднините и познатите, отлагате покупката за последния момент или се втурвате да изкупите половината магазин? Малките деца не могат да минат без играчки и именно те са тяхната енциклопедия, която им разказва за света и им помага да се развиват. Как да изберем най-подходящите играчки?

При избора им е важно не само упътването, но и умението да разбираме основата на развитие на детето в един или друг период от живота. Така през първите седмици след раждането си, бебето напълно ще мине без играчка, понеже главното действащо лице за него е майката. Когато бебето стане на 1 месец, в него започва да се събужда природното любопитство и то ще започне да опознава околния свят – на вкус, на цвят, на слух и на мирис. И за това може да му помогнат играчките.

1. Музикална играчка над леглото

Ярката подвижна конструкция с музика и различни фигурки може да се инсталира над креватчето от втория месец, когато мъничето започва да се интересува от най-близкото си обкръжение. Избирайте модели с геометрични фигури и контрастни принтове. Тези изображения стимулират детското зрение и подобряват способността му да фиксира погледа си върху движещ се предмет.

2. Дрънкалка

Макар и класическа, тази играчка е полезно развлечение за бебето. Тя издава звуци, може да се държи в ръце, да се тръска и от това бебето да получава невероятна радост. Тази играчка е подходяща за бебе в третия месец, когато се развива умението за хващане. Това, на което трябва да обърнете внимание е, играчката да е лека и да е направена от качествена пластмаса.

3. Меки играчки

Детето ще може да стиска тези играчки с ръце, а докато прави тези усилия се стимулира моториката му. В този смисъл са подходящи меките кубчета, всяка страна на които е изработена от различна материя. Към такива кубчета са добавени допълнителни полезни неща като шнурчета, джобчета, огледална част, които развиват и други полезни навици.

Какво трябва да знаете при избор на детска играчка?

1. Една играчка – една функция

Много съвременни играчки (тук не става дума за килимчетата за гимнастика) имат един проблем – прекалено сложни са за децата. Играчката издава звуци, мига, има голямо количество копчета, ръчки, превключватели. Да се играе с това нещо е сложно и за възрастен човек.

2. Играчките трябва да са различни

Дайте на детето си възможност за избор. Нека да им под ръка и пирамида, и панел с копчета, и обикновена дрънкалка. Играчките, оставени в зоната на достигане от бебето, трябва да са различни по цвят, размер и предназначение. Затова купувайте такива с различни действия и направления.

3. Безопасността е на първо място

Възрастните знаят, че не всеки предмет може и трябва да се пробва на вкус. Малките изследователи нямат този опит. Затова, когато купувате играчка, погледнете я с очите на детето си и така ще можете да изберете най-безопасния вариант.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

С какво е полезно соевото сирене тофу?

Диетата на воина: нестандартна методика с бърз резултат