in

Как да запазиш стомаха си здрав по време на командировка

За едни работните пътувания са повод да сменят стените на офиса с нова декорация, а за други – истинско изпитание за организма. Особено чувствителна към промени е храносмилателната система. Защо се случва това и как да го избегнем?

Какво е „болест на командированите“?

За много хора пребиваването извън дома причинява силен дискомфорт, а това се засилва в неуютната обстановка на хотелите и обществените тоалетни. Така се появява психологическо нарушение на храносмилателната система, известно като „болест на командированите“.

С какви други проблеми можем да се сблъскаме в командировка? Различното качество на водата, лошата или непознатата храна са стандартни причини за обриви, колики и разстройство. Понякога към тези причини се добавя и стреса от пребиваването в непознат град, от езиковата бариера в задграничните пътувания, от отсъствието на познати хора наблизо и от интензивната работа. Това предизвиква нервно напрежение, на което храносмилателната система реагира веднага.

Как да избегнем стомашните проблеми по време на работно пътуване?

Хубаво е, ако имаме възможност да се храним в прилични ресторанти и кафенета и да продължим нормалния си начин на живот, дори и далеч от дома. Понякога се налага да се работи в сложни условия или да се пести от командировъчния бюджет. За да съхраним здравето на стомаха и червата си, трябва да се придържаме към няколко прости правила:

1. Пийте бутилирана вода

Лошото качество на водата или присъствието на бактерии, непознати за нашия организъм, са свойствени и за най-развитите страни. Затова е най-добре да се доверим на пречистена вода от бутилка.

2. Яжте това, което сами сте приготвили

Пилета на грил, бързи закуски на улицата или в съмнителни заведения са сериозна заплаха за деловите планове. Ако имате възможност, ограничете се с храна, която сте приготвили саморъчно. Ако няма такава възможност, изберете 1-2 заведения и се хранете само там. Местните могат да ви ги препоръчат, а може и да ги откриете в интернет – според отзивите на клиентите.

3. Хранете се балансирано

Каквито и ограничения да има в командировъчните, не пестете от здравето си. Поръчайте си хубава и полезна храна.

4. Внимавайте с местната кухня

В командировките извън страната винаги има желание да се опитат местните ястия, много различни от това, на което сме свикнали. Увлечението по екзотична храна може да ви доведе до болнично легло, вместо до залата за преговори. Същото се отнася и за непознатия алкохол.

5. Командировъчна аптечка

Дори и при изпълнение на всички описани правила, съществува риск да раздразните стомаха си. Стресовият фактор оказва не по-малко въздействие върху стомашно-чревния тракт, отколкото неправилното хранене. Затова, отправяйки се в командировка, вземете със себе си медикаменти за първа помощ. Изберете препарати, които лекуват комплексно стомашно-чревния тракт, като отстраняват не само симптомите, но и причината на заболяването.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

4 здравословни неща, които да правите всяка сутрин

Кои са звездите с грозни крака