in

Как да запазим за по-дълго плодовете и зеленчуците

Диетолозите ни съветват да ядем повече плодове и зеленчуци. Как да ги съхраним за по-дълго време в домашни условия?

Общи правила:

1. Изяжте ги веднага. По възможност избягвайте да ги съхранявате. Това се отнася особено за царевицата.

2. Веднага изхвърлете развалените плодове и зеленчуци, иначе гнилостните бактерии ще заразят и добрите продукти. Ако става дума за зеле, маруля и други листни зеленчуци – отделете загнилите листа.

3. Измитите зеленчуци се развалят по-бързо. Влагата премахва естествения защитен слой. Микробите намират комфортни условия за размножаване – влага и хранителна среда.

4. Не слагайте всичко в хладилника. При ниска температура процесът на размножаване на бактериите се забавя, но пък се развалят вкусовите качества на някои зеленчуци и тропически плодове.

5. Не съхранявайте на светлина. Слънчевата светлина стимулира биологичните процеси и дори и отделени от растението, плодовете ще продължат да живеят свой собствен живот. Светлината ускорява развалянето.

6. Разделете ги. В идеалния вариант всеки продукт трябва да има собствено пространство. Това няма как да стане в тесните ни жилища, затова можем да ги разделим поне по групи – кореноплодните на едно място, плодовете отделно, лукът и чесънът – на друго място.

Как да съхраним отделните групи?

Картофи

Не мийте картофите, преди да ги оставите за съхранение в тъмно и сухо място. В хладилника е много влажно и картофите плесенясват. Идеалната температура за съхранение на картофи е 2-4 градуса. При по-ниска температура, те придобиват неприятен вкус, а при по-висока – прорастват. Силно прорасналите картофи трябва да се изхвърлят, защото са отровни.

Домати

Ако искате да развалите доматите, оставете ги в хладилника. Те се съхраняват най-добре на стайна температура.

Краставици

Поставете краставиците в кутия с вакумен капак и я оставете в хладилника – в най-ниското отделение. При температура 0-1 градуса, краставиците ще се запазят 20 дни.

Моркови

Кореноплодните се запазват най-добре в целофанови пликове или в пластмасови кутии с капак, като преди това са изсушени на стайна температура. Морковите не променят качествата и външния си вид, ако стоят в хладилника 2 седмици. Хубавото при тях е, че те могат да се замразяват в нарязан вид.

Лук и чесън

Съхраняват се на тъмно място, при стайна температура. В никакъв случай не прибирайте лука в найлонов плик, защото ще изгние.

Копър и магданоз

Зеленината бързо увяхва на стайна температура. Измийте зелените подправки и ги изсушете върху кухненска хартия. После ги затворете в стъклен буркан с пластмасова капачка и ги оставете в хладилника.

Зеле

Зелето увяхва в хладилника и гние в найлонов плик. Ако издълбаете отверстие в кочана, за да диша, можете спокойно да съхраните зелето в хладилника в продължение на 1-2 месеца. А иначе можете да го оставите и в кухненския шкаф.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Нуждаете се от палто? Вижте последния хит!

Какво печелим, когато хапваме ленено семе?