in

Как Алберт Айнщайн впечатли Мерилин Монро?

На 5 август се навършва годишнина от смъртта на кинолегендата Мерилин Монро. Красивата Норма Джийн, както е рожденото име на звездата, умира на 05.08.1962 г. в дома си, след изпита свръхдоза барбитурати.

Приживе обаче Мерилин не е безразлична към прогреса на 20-ти век и се увлича по работата на физика Алберт Айнщайн. Иконата на холивудската филмова индустрия споделя, че най-ценното, което притежава, е една снимка на Айнщайн с посвещение: „На Мерилин, с уважение и любов. И благодаря“.

Общото между двамата са симпатиите, изпитвани един към друг, както и фактът, че са личности – символи на своето време. Тя – идеал за красота, той – еталон за интелект.

За срещите между Мерилин и Айнщайн на светски прояви се раждат анекдоти. Един от тях гласи, че актрисата възкликнала пред учения по време на коктейл: „Няма ли да е чудесно да имаме дете, което да има моята красота и твоята интелигнетност?“ С усмивка американският физик с еврейски произход отговаря: „Ами ако има моята красота и твоята интелигентност?“

Взаимоотношенията между „бащата на атома“ и изкусителната блондинка стават сюжет на игрален филм. Това е продукцията „Маловажно“, излязла на екран през 1985 г. Тя е британска и разказва за престоя на Айнщайн, Монро, Димаджо и Макарти в един хотел. По време на пребиването си в хотела Алберт се бори за сърцето на Мерилин с нейния втори съпруг Джо Димаджо.

Изследователите на биографиите на Айнщайн и Монро са уверени във факта, че двете емблематични за своето време фигури са в прителски отношения помежду си. Айнщайн е приятел и с Чарли Чаплин, а съмишленик с Махатма Ганди, Кафка, Давид Бен-Гурион.

Мерилин пък се възхищава искрено на Кларк Гейбъл, за кого смята, че е нейн баща, тъй като тя не е сигурна, кой е нейният родител, а майка й е работила като монтажистка в киното по времето, когато е заченала. Самата Мерилин носи името на актрисата Норма Талмидж, любимка на Гладис, майката на ослепителната блондинка.

Монро от малка обича да ходи на кино с Гладис Бейкър, с която са разделени, заради финансофите несгоди на майката. Това е закваската, която окрилява Мерилин да поеме по пътя на холивудския блясък.

Едно е сигурно Мерилин Монро е повече от секс символ на 20-ти век. Тя е брилянтна актриса, моден идол на няколко поколения и еталон за красота на много млади дами, представителки на различни народи и култури.

А Айнщайн, той не се нуждае от оценки, защото без него науката нямаше да напредне толкова много, колкото е днес.

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Японска художничка прави реалистични котки от филц

3 зодии, които си партнират успешно със зодия Дева