in

Какво ще се случи с тялото ти, ако спреш да приемаш захар?

Захарта е една от основните съставки на любимите ви десерти, но тя е и нещото, което може да повлияе много негативно на тялото ви. Според изследвания, ограничения прием на захар има редица полезни въздействия върху организма. Затова, ако се чудите дали да се откажете от сладкото изкушение, ето няколко причини за това.

 

Кожата ви ще засияе

Гликиране. Ефектите на захарните молекули върху клетките на тялото ви. Познайте кои клетки са най-податливи на това? Същите тези, които ви карат да изглеждате по-млади, нежни и блестящи, разбира се! Когато тези протеини се свързват с ренегатизирани захари, те стават обезцветени, слаби и по-малко еластични, а това се проявява на повърхността на кожата като бръчки, замайване и загуба на блясък.  И така, какво ще се случи с кожата, ако спрем захарта и кога ще видим ефект? Според дерматолози, хората, които спират приема на захар  могат да видят промени в рамките на 72-96 часа. Те ще се чувстват по-добре, цветът на кожата им ще изглежда по-добре, кожата им няма да е толкова мазна и ще намалеят тъмните кръгове под очите им.

 

Пъпките ви ще изчезнат

Очевидно, захарта също може да причини появата на пъпки. Как така? Според дерматолози захарта има способността да отслабва имунната система. Слабата имунна система не може да се бори с бактериите, а бактериите запушват порите. Запушените пори причиняват пъпки. Освен това консумирането на захар може да увеличи нивото на тестостерона. Тестостеронът прави порите по-големи.

 

Влияе на фертилността

Захарта влияе на хормоните, което може да доведе до проблеми със зачеването. Има много случаи на жени, които са искали да забременеят, но лекари са им казвали, че са стерилни и това е невъзможно. И докато някои се примиряват с тази диагноза, други предприемат действия. Оказва се, че ако искате да забременеете, едно от първите неща, които трябва да направите, е да спрете захарта.

 

Либидото ви се увеличава

Изследване от 2007 г. от Института за изследване на детето и семейството установи, че прекомерните количества захар могат да изключат гена, който контролира нивата на естроген и тестостерон в тялото ви.  Излишъкът на тестостерон и естроген ще повлияе на цялото ви тяло, което може да доведе до безплодие, поликистозни яйчници и рак на матката. Ако има прекалено много от тях пък, това ще наруши баланса, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания при жените.  Всичко това звучи доста лошо за жените. Но помнете, когато споменахме понижения тестостерон, който води до акне? Познайте до какво още води. Понижено сексуално желание. Затова, ако искате да водите пълноценен полов живот, замислете се дали не е добре да изключите захарта от менюто си.

 

Ще подобри отношенията ви с близките

Сменяте ли често настроението си? Знаете ли, че това може да е свързано с количеството захар, което приемате?  Оказва се, че захарта има пряка роля в смяната на настроенията и избухливостта. Статия в списание за родители е съгласна с многобройни проучвания, които обявяват захарта като причина за хиперактивност. Според статията „нивата на кръвната захар може да паднат толкова бързо, че детето ви може да се чувства нестабилно или бавно“. А щом се случва с децата ,значи се случва и с възрастни хора. Спирането на захарта ще ви направи по-уравновесени, хармонични и спокойни. Заслужава си, нали.

 

Ще стопите излишните килограми

Лесно е, спрете да ядете понички, назъбени кремове и сметана,  и престанете да приемате всички празни калории, които идват с тях, нали? Е, това е само част от историята. Не забравяйте по-рано, когато говорихме за освобождаване на инсулин и неговите ефекти върху хормоните? Инсулинът влияе и за други неща. Едно от тях са нашите мастни клетки. Когато нивата на инсулин са много високи, това ще каже на нашите клетки да съхраняват мазнините и да избягват да изгарят повече.  Проучване от 2013 г. е предложило 20 здрави тествани субекта или подсладена с глюкоза напитка или напитка, подсладена с фруктоза. Резултатите? Тези, които приели глюкоза  се чувстват по-сити, а тези, които приели фруктоза, останали с чувство за глад.

Резултатът: Колкото повече преработена захар ядете, толкова повече преработена захар искате. През цялото време тялото ви съхранява мазнини, които не изгаря. Спрете захарта и скоро след това  ще видите, че талията ви също започва да се променя. Не пречи да опитате, нали?

 

Ще подобри паметта ви

При непосредствена консумация фруктозата е награда за мозъка. Той получава временно удоволствие и се чувства доста добре. Но изследванията показват, че повторния прием на захар води до още по-голямо желание за захар. Същността на изследванията е следната: Плъховете, които ядат твърде много захар, са повредени в синаптичната активност, което води до нарушена комуникация между мозъчните клетки.  Не на последно място, повишените нива на кръвната захар могат да причинят възпаление в организма, което също може да доведе до дегенерация на мозъка и в крайна сметка до болести като Алцхаймер.

 

Ще намали безпокойството

Захар и тревожност? Изглежда, че вървят ръка за ръка. Оказва се, че всеки път, в който имате важна среща, някакъв проблем или сте преживели скандал с близък човек, вие посягате към сладкото. Самата захар не е причина за безпокойството и паник атаките, но пък ги усилва и не ви позволява да мислите трезво и да се успокоите.  Например, за човека, който страда от паник атака, захарта може да влоши вече засиленото си чувство за предстояща опасност. Размазано зрение, главоболие, умора, треперене – всички те са симптоми на типична паническа атака. Влошаването на симптомите предизвиква повече тревога и страх, създавайки порочен кръг. Затова, ако искате да се справяте по-бързо с проблемите и тревогите, които ви мъчат, не посягайте към захарта. Изпийте чаша чай и се опитайте да дишате дълбоко.

Какво мислите?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

10 невероятни творения на природата

Защо жените си падат по лоши момчета?