in

Какво ще се случи с твоето тяло, ако пиеш по една чаша вино всяка вечер

Всички ние имаме поне един приятел, който е обсебен от вино – този, който дори може да вкуси нотки на къпина и овесени ядки, докато ние сме горди от себе си, когато разпознаем чаша каберне. От доста време виното се смята за полезно за нашето здраве, стига да се консумира с умереност. Обикновено червено вино получава цялото внимание на хората, но едно проучване в списанието на Селското стопанство на храните и химията, установило, че бялото вино може да има същите ползи за нашето здравето.

Датиращо от 6000 г. пр.н.е., виното е напитка, която хората винаги са обичали. Тогава то е било запазено за аристократи и духовници, но в наши дни всеки може да се наслаждава на своята чашка. Древните египтяни използват виното като лекарство и може би са били доста напред за времето си. Червеното вино може действително да предпазва от сърдечни заболявания. Учените вярват, че антиоксидантите, открити в червеното вино, помагат да се предотврати натрупването на холестерол в нашите артерии. Това натрупване на холестерол може да доведе до сърдечни заболявания. Все пак не очаквайте рецепта за пиене на каберне в скоро време. Лекарите не са готови да препоръчват алкохол като лечение, особено ако алкохолизмът господства във вашето семейство.

 

Ако обаче обичате да се наслаждавате на чаша вино, след като приключите с един дълъг изтощителен ден, се пригответе за някои сериозни плюсове в здравето ви. Всичко от деменция до слънчево изгаряне може да бъде предотвратено с една чашка вечер. Прочетете за някои от най-налудничавите причини да „изгърмим бутилката“ тази вечер.

 

Ще живееш по-дълго

Наслаждаването на една чаша вино вечер,може да доведе до по-дълъг живот. Редовните консуматори на вино имат 34% по-ниска смъртност от тези, които утоляват жаждата си с бира или ликьор. И ако живеете по-дълго, бихте могли да изглеждате по-млади, нали?

Съставният ресвератрол, който се намира в червеното вино, е свързан с анти-стареещите свойства. Ако не сте винопроизводител, все пак можете да се възползвате от предимствата. В допълнение към намирането на това съединение в червено вино, можете да го получите и от ядене на грозде, боровинки и ядки. Ресвератролът активира противостареещите свойства в тялото, който води до по-дълъг живот, така че пийте! Тази връзка обаче се намира само при умерените пиячи, така че редовното пиене на цяла бутилка сам, несъмнено ще ви накара да изглеждате по-стари, а не по-млади.

 

Няма да изгаряш

Ето друг начин, с който чашата ви с вино може да ви накара да изглеждате по-млади. Той предпазва кожата от слънцето! Едно проучване установи, че антиоксидантите във виното могат да ни предпазят от слънчево изгаряне. Когато нашата кожа е изложена на вредни ултравиолетови лъчи, тя предизвиква химическа реакция в организма. Тази химична реакция води до повреда и изгаряне на кожните клетки. Флавоноидите, антиоксидантите, открити в гроздето, могат да спрат химическия процес, който убива клетките на кожата и води до слънчево изгаряне. Така че следващия път, когато вие и вашите приятели се наслаждавате на маргарита на плажа, вместо нея се докоснете до хубаво червено вино.

 

Твоето сърце ще бъде по-здраво

Червеното вино отдавна се смята за защитник на сърцата ни. То съдържа танини, които имат процианидини, които от своя страна предпазват от сърдечни заболявания. Танините са съединенията във виното и са отговорни за този сух вкус. За да получите най-процианидния взрив, придържайте се към вината от югозападна Франция. Тези антиоксиданти във виното са доказали, че повишават нашия добър холестерол, а ние искаме той да е висок.

Ако имате високо кръвно налягане, една чаша вино вечер може да бъде точно това, което ви е препоръчал лекарят. За тези, които се борят с високото кръвно, умерените пиячи са с 30% по-малка вероятност да получат сърдечен удар, отколкото тези, които изобщо не пият.

 

Ще избегнеш дибает

Ако имате проблеми с контрола върху диабета, релаксирането с чаша вино може доста да помогне. Нощната чаша вино дори може да предотврати болестта. Проучванията показват, че умерените пиячи имат 30% по-малък шанс да развият диабет тип 2. Чашата червено вино вечер също така е безопасна за повечето диабетици. Просто се уверете, че не сте превишили тази граница. По-малко е повече, когато става въпрос за виното като лекарство.

Виното не е просто полезно, защото предотвратява диабета. Също така може да предотврати някои от усложненията му. Хората с диабет тип 2 са по-склонни да развият сърдечни заболявания в сравнение с общата популация. В проучване, в което изследователите поискаха от група пациенти с диабет тип 2 да се насладят на чаша вода, червено вино или бяло вино на вечеря всяка вечер. Участниците в проучването са били изследвани и се счита, че са с нисък риск от злоупотреба с алкохол. Тези участници в проучването също са следвали средиземноморска диета за двугодишно проучване. В края на проучването пиещите вино са имали повишени нива на HDL (добър) холестерол и по-добро качество на съня, отколкото консуматорите на водата. Изследванията не откриха недостатъци на тези, които често пият вино.

 

Ще се чувстваш по-щастлив/а

Всички сме склонни да се чувстваме малко по-спокойни след чаша вино. Стресът на деня внезапно изчезва, докато седим на вечеря с нашите приятели и семейство, наслаждавайки се на добър разговор и страхотно вино. Оказва се, че тези добри чувства продължават дълго след вечерята.

Според проучване, умереното пиене на вино може да бъде защитно средство срещу депресията. Пиенето на две до седем чаши вино на седмица (не, не на ден, съжалявайте дами) е свързано с по-ниски нива на депресия. Въпреки това, ако пиенето преминава от умерено до твърде много, шансовете да се чувствате депресирани също се повишават. Големите количества употреба на алкохол са свързани с високи нива на депресия. Съхранявайте добрите си чувства с няколко чаши вино на седмица.

 

Ще има по-малка вероятност да се разболеете от рак

Всички сме чували за изследването на червеното вино и превенцията на сърдечни заболявания, но раковите новини също са доста вълнуващи. Редовното пиене обикновено ни поставя в по-висок риск от заболяването -рак, но има едно изключение в това правило – червено вино. Умереното пиене на червено вино е свързано с по-ниски нива на рак на гърдата. Известно е, че химическите вещества, открити в „кожата“ на червеното грозде, намаляват естрогенните нива и повишават нивата на тестостерона при жени в пременопауза. Това е тази промяна в хормоните, която може да намали риска от рак на гърдата.

 

Тези магически червени винени химикали са много по-големи в червеното грозде, отколкото в бялото. Така че, ако искате да се насладите на коктейл с вечерята си, вземете бутилка пино ноар.

 

Твоят мозък ще ви благодари

Твърде много чаши вино могат да накарат мозъка ви да се чувства малко замаян, но една с вечерята е ОК. Вечерната чаша вино може дори да защити мозъка ви от кръвен съсирек или кървене. Хората, които пият една или две напитки на нощ, имат осем процента по-нисък риск от инсулт. Въпреки това, не се обърквайте. Тежките пиячи, които имат най-малко четири напитки на нощ, имат 14% по-голям риск от инсулт, отколкото тези, които не пият или пият само от време на време.

Чаша червено вино с вечеря може също да доведе до по-нисък риск от деменция. Умерените пиячи на червено вино имат с 23% по-нисък риск от развитие на деменция, отколкото тези, които не пият.

Въпреки това, никое от тези открития не би трябвало да предполага, че ще пиете вино, за да сте здрави. Но умереното пиене, ако е наистина умерено, може да бъде полезно. Следващия път, когато свекърва ви вдига вежда, докато си пийвате чаша вино и държите бебето си в другата ръка, просто го отбегнете. Работите върху здравето на мозъка си!

 

Възпаленията ще се „изпарят“

Една от причините, поради които червеното вино може да бъде толкова полезно за нашите сърца, е, че намалява възпаленията. Става въпрос за възпаление на сърдечния мускул, което може да доведе до големи проблеми като сърдечен удар. Червеното вино съдържа ключовата съставка ресвератрол. Това съединение помага да се предотврати увреждането на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Според клиника Майо, тя може да бъде полезна и за намаляване на риска от възпаление.

Ресвератролът идва от „кожата“ на гроздето, използвано за производство на вино. Така че, ако искате да получите ползите без алкохол, купата с грозде ще направи този трик. Фъстъците, боровинките и ядките също съдържат сърдечно-здравата съставка.

 

Препоръките се променят с възрастта

За съжаление, в допълнение към бръчките и очилата за четене, по-възрастните хора имат и друг враг, който даразгледаме. Всички тези ползи от червеното вино не помагат на възрастните хора. Всъщност дори само една чаша на ден може да бъде вредна.

Проучванията установяват, че възрастните жени (средна възраст 76 години), които пият една чаша вино на ден, показват слабо намаляване на сърдечната функция. Това се дължи на увеличения размер на стената на една от сърдечните камери. Изглежда, че жените са по-податливи на недостатъците от пиенето от мъжете. По-възрастните мъже, които имат повече от 14 напитки седмично, имат същите сърдечни находки.

Жените изглеждат по-податливи на кардиотоксичните ефекти на алкохола от мъжете, което потенциално може да допринесе за по-висок риск от алкохолна кардиомиопатия.

 

Колко много е „твърде много“?

Знаем, че умереното пиене е полезно, но какво точно значи умерено? За жените това означава до една напитка на ден (което е равно на пет глътки вино). Мъжете могат да се „измъкнат“ с две на ден, освен ако не са навършили 65 години. Всички по-възрастни хора трябва да ограничат питието си до една напитка на ден, независимо от пола. И жените над 65 години трябва да се задоволят дори с по-малко от това.

 

Заключителна част

Докато една чаша червено вино вечер със сигурност изглежда, че може да е част от здравословния ви начин на живот, не чувствайте, че трябва да пиете всеки ден.

Винаги помнете, че алкохолът може да бъде пристрастяващ и прекаленото пиене води до сериозни здравословни проблеми. Злоупотребата с алкохол води до чернодробни и панкреатични заболявания, сърдечни заболявания, някои ракови заболявания, инсулт, затлъстяване и инциденти или насилие.

Ако алкохолизмът се част в семейството ви или някога сте имали пристрастяване, избягвайте виното!

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

7 причини да пиете мляко всеки ден

8 неща които мъжете искат жените да знаят.