in

Какво става с организма ни по време на скандал?

От честите караници страдат не само взаимоотношенията. Ако всеки ден си събирате куфарите заради разхвърляни чорапи или мръсни съдове, знайте, че това ви вреди. Какво става с нас, когато сме в центъра на конфликт?

Страстите се разгарят

И така: той отново не изпълни обещанието си и чашата преля! В мозъка постъпва сигнал за това, че са ви обидили и надбъбречните жлези започват усилено да изхвърлят в кръвта хормони на стреса: кортизол, адреналин и норадреналин. Организмът застава в бойна готовност, сърцебиенето се засилва, зениците се разширяват, а кръвното налягане скача. Съзнанието се свива и се концентрира върху източника на опасност, затова по време на скандал може и да не забележите как си чупите телефона, а съседите възмутено тропат по стената. Обидата стартира реакцията „Бий се или бягай“. Ако изберете първото, тялото ви вече е готово – слухът и зрението са изострени, а мускулите са в тонус.

Защо жените крещят, а мъжете мълчат?

Американският психолог Джон Готман провел изследване и изяснил, че по време на скандал, мъжете се намират в състояние на стрес по-дълго, отколкото жените. Според учените, в това се крие причината за чести инфаркти при мъжете. Тяхното сърцебиене по време на конфликт превишава нормата с 20-30 удара в минута, докато при жените пулсът може изобщо да не се промени. Изкрещявайки всичко, което искат по отношение на обидата, жените се чувстват по-комфортно. Мъжете са склонни да задържат емоциите в себе си и вътрешната им защита просто „прегаря“.

След скандала

Вие сте много сърдити и обидени, но изведнъж погледът ви случайно попада на обща снимка от отпуската. Приятните спомени карат да заработи центъра на удоволствието в мозъка и настроението ви малко се повдига. Тогава се активира областта, която реагира на болка. Според данните на учените, чувството за отхвърляне предизвиква в мозъка такава реакция, както от физическа травма. Затова последствията от скандала могат да се чувстват с цялото тяло.

Доколкото мъжете усещат стреса за по-дълго време, желанието за сдобряване обикновено се появява първо при жените, като 24% от тях са способни да направят първата крачка само след няколко часа. Мъжете, които не страдат от злопаметност са само 15%. Кората на главния мозък ни заставя да обмислим постъпките си и да решим какво ще правим по-нататък. Ако тя работи добре, по време на скандала няма да направим нищо ужасно, но, ако все пак сме наговорили гадости и сме разбили вазата в стената, следващия път мозъчната кора няма да ни даде да повторим тази грешка.

Въпреки негативите, учените съветват да не се опитваме да избягваме изцяло конфликтите: „правилните“ скандали свалят стреса и намаляват вероятността от инфаркт на миокарда или от аритмия. От друга старана, честите скандали ни правят нещастни и провокират вдигане на кръвното налягане, вдигане нивата на лошия холестерол и натрупване на излишни килограми.

След като избликът на хормони е приключен и изводите са направени е най-подходящото време да направим крачките един към друг. Сексолозите са убедени, че адреналинът е мощен афродизиак. Именно благодарение на него, сексът след скандал носи повече удоволствие. А в това, че сексът е много по-полезен от скандала, няма смисъл да се съмняваме.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Защо състраданието е вредно?

Какви са хитовите бански за 2018