in

Какво става с организма, ако не му достига йод?

Хипотиреоза е състояние, при което щитовидната жлеза не изработва достатъчни количество от определени хормони. Най-често възниква при жените, особено след 60-годишна възраст. Хипотиреозата нарушава нормалния баланс на химическите реакции в организма. Когато болестта е на ранен стадий, симптоми обикновено няма, но с времето и при липса на лечение може да се стигне до проблеми със здравето. Признаците варират, в зависимост от степента на дефицит на хормоните на щитовидната жлеза. Най-ранните симптоми са умората и натрупването на килограми, което хората обикновено приписват на възрастта. В същото време, колкото повече се забава метаболизмът, толкова по-силно са изразени признаците на заболяването.

Опасно ли е натрупването на йод?

Дневната доза йод е 50-60 мкг – това е 50 милионна част от грама. В 5% разтвор на йод има 1 милион пъти повече, отколкото е дневната доза. В резултат на по-голямото количество на йод, човек може да получи сериозни заболявания като изключване на щитовидната жлеза, йодизъм, тиреотоксикоза. В 100 мл краве мляко се съдържат точно 50 мкг йод, което е 100% от необходимата дневна доза.

Недостигът на йод води до отоци и подпухнали очи

Отоците са очевидните симптоми на дефицита на йод. Най-често отоците се виждат под очите, но могат да подпухват и ръцете, и краката. Патологичното състояние се характеризира с намалена изработка на хормони, които регулират работата на органите и системите. Хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за снабдяването на тъканите с кислород, Нарушенията в клетъчното дишане водят до видимото подпухване. В началото, отоците могат да се появят и по краката след тежък работен ден. След това се появяват при всяко изменение на температурите – при внезапен студ или жега. Постепенно отоците стават постоянни и са налице още при ставането от леглото сутрин. При употреба на диуретици, ефектът е много слаб и изисква постоянно увеличаване на дозата на препарата. Така се формира зависимост от диуретиците.

Недостигът на йод води до косопад

Хормоните на щитовидната жлеза помагат да се контролира растежа на космените фоликули. Когато нивото на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, фоликулите престават да регенерират. С времето може да се стигне до косопад. Дефицитът на йод се характеризира със забавен метаболизъм на клетките, от което фоликулите не получават достатъчно хранителни вещества и косата започва да опада.

Недостигът на йод води до сухота на кожата

Изследване на учени от Гърция през 2010г., базирано на 437 изпитания, показва, че 77% от хората с ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза имат суха и лющеща се кожа. Хормоните на щитовидната жлеза, които съдържат йод, помагат на клетките на кожата да се възстановяват. Когато нивата на хормоните спаднат, това не се случва и кожата става суха. Освен това, тиреоидните хормони помагат на организма да регулира потта. Хората с дефицит на йод се потят много по-малко, отколкото тези с нормални нива на хормоните на щитовидната жлеза. Отчитайки факта, че потта помага на кожата да се овлажнява, отсъствието ѝ е друга причина за изсъхване на кожата.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Най-красивите вулкани в света

С какво е полезно соевото сирене тофу?