in

Какво се случва с тялото ви, когато сте влюбени

Има ли по-прекрасно чувство от това да се влюбвате? Слънцето е малко по-светло, всичко, което ядете, има по-добър вкус и нищо не може да развали настроението ви. О, ударихте колата си, когато сте паркирали паралелно? Няма проблем, нищо не е чак такава драма. Докато това еуфорично, влюбено усещане е невероятно, то е и изтощително. Нашите мозъци освобождават поток от нови хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи, неспокойни и понякога просто направо луди. Често нашите рационални умове трудно могат да се справят със съзерцателните мисли и потените длани. Важно е да запомните, че много от това, което чувстваме, е само нашата биология. Така че не се притеснявайте, че не сте толкова бедни, колкото и сега. Ето само някои от новите чувства, които вероятно изпитвате.

Чувствате, че откачате

Хората, които се влюбват, имат по-ниски нива на серотонин в мозъка си. Искате ли да научите друга група хора, които имат такива нива на серотонин? Хората с обсесивно-компулсивно разстройство имат същите мозъчни показатели. Това може да ви помогне да обясните защо не можете да спрете да анализирате всеки текст, който получавате. Така можем да продължим и да обвиняваме нашите хормони, че ни правят толкова невротични. Психиатрите всъщност предписват серотонин за пациентите си с ОКР, защото имат „анти-обсесивно въздействие“. Не се притеснявайте, обаче. Няма да бъдете така завинаги. Когато любовта ви расте и връзката се задълбочава, вашият мозък се връща към нормалните си нива. Освен това от тези луди чувства, може да започнете да се чувствате и замаяни. Когато почувстваме  първоначалното привличане към някого, в тялото ни се освобождава коктейл от химикали, фенетиламин, допамин и окситоцин. Те поддържат вашите сетива много бдителни.  С увеличаването на тези секрети, нашата привлекателност към обекта на нашето желание се усилва и ние все повече и повече получаваме тези замаяни чувства.

 

Искате да сте заедно през цялото време

Вие буквално не можете да се наситите на този човек. Вашият единствен фокус е да бъдете заедно, а когато всъщност се разделите и се видите  с приятелите си, търсите извинение, за да вмъкнете новата си любов в разговора. Това постоянно желание да бъдем заедно може да ни накара да се чувстваме малко нуждаещи се, затова е полезно да знаем, че това е просто биология. Повишените нива на тестостерон при жените в ранните етапи на романтичната любов ги правят по-сексуални и агресивни, докато намалените нива на тестостерон при мъжете ги правят по-емоционални и по-възприемчиви по това време.  Тези хормонални промени правят жените да се чувстват по-сексуални и мъжете по-съпричастни. Това е рецепта и за двете страни бързо да се обсебват помежду си.

 

Всъщност се чувствате пристрастени

Когато се влюбвате, често не осъзнавате, че се променяте. Отказвате среща с приятелите си, за да останете и да гледам филм с новото си момче? Да! Какво може да се обърка? Необходимостта да бъдете заедно 24 часа в денонощието може да ви изложи на риск да направите някои лоши решения в началото. Това предизвиква много целенасочено поведение, където никой друг не е важен освен вашият нов партньор. Така нашите мозъци са в прекалено висока скорост и се занимават само с получаването на повече допамин (задействан от виждането на вашия нов партньор). Така, когато видим любимия, мозъкът ни действа по същия начин, както ако току-що приемем кокаин! Вие сте наркоман, а вашият партньор е дрогата, която приемате.

 

Усещате пеперуди в стомаха

Всички са минали по този път. Усещате пеперуди винаги, когато видите новия си любим. Също така ще усещате, че стомахът ви се преобръща. Всъщност има физическа причина за това. Когато се влюбваме, мозъкът ни освобождава окситоцин и кортизол. Окситоцинът е любящ, хормон, а кортизолът е хормон на стреса. Това обяснява защо можем да се чувстваме толкова щастливи и нервни едновременно. Така че, когато погледнете на улицата, за да видите този специален човек, вашият мозък незабавно започва да изпомпва тези хормони. Когато кортизолът навлезе в кръвообращението ни, кръвоносните съдове около червата ни се свиват. Това утежняващо усещане предизвиква гадене или „пеперуди“.

 

Чувствате се щастливи

Един химикал, отговорен за това еуфорично чувство е окситоцинът. Това е свързващият хормон, освободен след оргазъм или докато кърмите бебе. Окситоцинът, свързващ химикал, който ни кара да се наслаждаваме на секса, е предназначен да държи хората заедно толкова дълго, колкото е необходимо. Следователно, тялото ви се променя бързо с емоцията на любовта. Мозъкът има вътрешни заводи за наркотици, което ни прави  щастливи, когато сме с човека,в когото се влюбваме.

 

Как да се преборите с това и да останете себе си?

Докато се влюбвате, е забавно и вълнуващо, то наистина може да предизвика хаос в останалата част от живота ви. Ясно е, че когато нашите хормони се побъркат в началото на една връзка, мозъците ни крещят и искат да прекарват повече време с новата ни любов. Нашите мозъци се нуждаят от следващата „доза любов“ и ще направят всичко необходимо, за да я получат. Повечето от нас водят доста зает живот, така че отпадането на всичко в името на нова връзка може да предизвика проблеми. Вашите нормални отговорности в работа и вкъщи могат да изостанат, когато влагате повече енергия в укрепването на вашите любовни отношения.

В началото на една връзка имаме ново усещане за уязвимост и това може да бъде страшно. Любовта ви кара да снижите защитата си и да разхлабите личните си граници, така че да можете да обедините вашите нужди и желания с тези на вашия любовник. Този процес може да застраши и да ви накара да се чувствате в опасност. Често така започваме да създаваме проблеми и драма, защото се чувстваме толкова неудобно с тази нова уязвимост.  Ако искате да се справите с това, трябва да сте наясно с този риск и да следвате няколко прости правила. Първо, спазвайте нормалния си график. Не обръщайте напълно вашия свят с главата надолу само защото сте в нова връзка. Също така не забравяйте да се грижите отлично за себе си през това време. Яжте добре, спете достатъчно и тренирайте редовно. Когато в ума ви се надигат тревожни мисли, опитайте се да ги погледнете обективно. Фактът, че той не се е обадил в точно определен час, може да означава, че не ви харесва достатъчно или просто може да означава, че все още не е напуснал фитнес залата. Не откачайте. И накрая, уверете се, че винаги оставате себе си. Не намалявайте вашите защити, лични граници и очаквания до такава степен, че отричате това, което наистина желаете и имате нужда. Това никога не се развива добре. Искате да изградите автентична привързаност във взаимоотношенията, а не само на фантазия, нали?

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Признаците, че не ядете достатъчно зеленчуци

Ани Хоанг заби българския народ с това, което направи.