in

Какво се случва с тялото ви, когато навършите 30 години

Когато наближат 30-те години, някой хора буквално изпадат в депресия. Започват да се чувстват стари и това ги притеснява, защото не са готови за старостта. Други от своя страна са много развълнувани. Те нямат търпение да вземат уроците, на които 20-те са ги научили и да направят 30-те най-доброто време от живота си. Независимо от кои сте вие, ето някои неща, които трябва да знаете за тялото си в този момент от живота.

 

Вашият метаболизъм се забавя

Това може би е най-известната промяна, но все пак е важно да се отбележи. Докато приветстваме 30-те си години, виждаме началото на забавяния метаболизъм или метода, чрез който тялото превръща храната в енергия.

Какво точно означава това за нас? Това означава, че поддържането на здравословно тегло може да бъде малко по-трудно и ако не се храним балансирано и не правим подходящи упражнения, вероятно ще започнем да добавяме няколко килограма всяка година и скоро ще открием, че дънките не ни стават.

 

Схванати стави и слаби кости

Всички сме били така. Събуждате се сутрин и се усещате допълнително сковани, чувствате се по-болезнено от тренировката вчера и започвате да чувате пукане, докато ходите, прегъвате се или клякате. Кажете „здравей“ на началото на болката в ставите.

През повечето време, болката в ставите включва възпаление, причинено от нараняване или прекомерна употреба и докато позволяваме на тялото ни да се възстановява със здравословен начин на живот, възпалението ще се лекува, но това става все по-трудно докато остаряваме.

Докато усещаме ефектите върху нашите стави, ние обикновено не забелязваме, когато това се случва и с нашите кости. Загубата на костна плътност започва през 30-те години и като остаряваме и продължаваме да напредваме през живота, може дори да доведе до остеопороза, ако не консумираме богати на калций храни и не останем активни.

 

Появата на бръчки

Всички знаем, че в някакъв момент ще започнат да се появяват ужасните бръчки и не е необичайно те да започнат да се показват през 30-те ни години, но Робин Ашиноф, дерматолог от Медицинския център на университета „Хакенсак“ в Ню Джърси, казва: “ информацията и технологиите, които имаме днес, наистина могат да помогнат да изглеждате толкова млади, колкото се чувствате. “

Повечето от нас обичат прекалено много летните басейни и дните на плажа, за да избегнат изцяло слънцето, но гарантирано използването на слънцезащитни продукти е задължително, за да предотврати появата на бръчки. Препоръчва се също да използвате ежедневно овлажнители и има толкова много продукти, в категорията „анти-стареене”.

 

Промени в хормоните

Чували сте думите: „Вашият биологичен часовник тиктака, нали? Може би това е проблемът за теб или пък не. Независимо от това какво мислите по въпроса, този часовник определено се движи.

Фертилитета започва да намалява когато преминем  30-годишна възраст, особено на 35 години, и докато много жени могат да имат здравословна бременност и здрави бебета на тази възраст, често има допълнителни рискове за здравето, свързани с тези по-късни бременности, включително увеличаване на спонтанните аборти.

Освен намаленото ни плодородие, докато се развиваме през 30-те години, някои жени дори започват да виждат началото на перименопаузата, известна още като пременопауза. Перименопаузата е много персонализирано преживяване за всяка жена, но често включва симптоми като нередовен цикъл, нощни изпотявания, влошаване на ПМС, депресия, промени в настроението и тревожност.

 

Повишен стрес

Както казахме. Независимо от сегашната ни възраст, животът ни поставя под стрес, но на 30 можем да бъдем изпълнени с изцяло нов вид  стрес в ежедневието, за който все още не сме подготвени.

Ние се учим да се отнасяме по-сериозно към взаимоотношенията и браковете, имаме бебета и отглеждаме деца, купуваме домове, започваме да мислим за нашите пенсионни планове и вероятно ще започнем да се изправяме пред действителността на застаряващи родители.

Част от нашите 30години , е нашата нужда от самостоятелна грижа и обучение за управление на нашия стрес по здравословни начини. Според експертите, добре е да намирате време всеки ден, за да намалите нивото на стрес. Вие ще трябва да откриете най-доброто, да си направите чаша чай и да четете добра книга, практикувайте йога или медитация или дориотидете на спа за масаж.

Стресът може да се прояви в тялото ни по много начини, като мигрена, умора, проблеми със съня, депресия, безпокойство, разстройство на стомаха и дори злоупотреба с наркотици или алкохол, така че е особено важно да се научим да управляваме здравословно, докато сме все още млади.

 

Забавяне на процеса на стареене

Сега, преди да избягате в кухнята да вземете онзи сладолед от фризера и да започнете да скърбите с маратон на HGTV, знайте, че има неща, които можем да направим, за да забавим много от тези страшни и заплашителни аспекти на застаряващия процес. Какви са те? Първото е да се уверите, че ядете балансирана диета, богата на храни, съдържащи хранителни вещества, като плодове и зеленчуци, здравословни мазнини и ниско преработени храни.

След това трябва да останете активни. Независимо дали се насочвате към близка пътека за бягане, присъединете се към местната фитнес зала, посещавайте редовни упражнения по йога или се разхождайте често, открийте упражненията, с които се чувствате добре в тялото си, и които можете да правите последователно.

И накрая, ограничавайте консумацията на алкохол. Имайте предвид, че не e нужно да го избягвате изцяло; след дълъг ден в офиса няма нищо по-хубаво от чаша вино, но го запазвайте до здравословен лимит и знайте, че може да не се възстановите толкова лесно, колкото преди.

 

Доброто

На  30-те не е задължително да сте съкрушени и мрачни. Каквото и да ви се е случило до сега, остава надежда, че вашите най-светли и най-щастливи дни са пред вас, без да обикаляте някъде през последните три десетилетия.

Едно от нещата, които чуваме отново и отново от приятели, които са в напреднала възраст или дори са навършили 30-годишна възраст, са колко по-комфортни и уверенисе чувстват на този етап от живота, отколкото в миналото. Те започнали да се чувстват удовлетворени от кариерата си, финансово стабилни, връзките им се подобрявали, самочувствието им нараствало и страхът започналда се разпада. Всички тези с 30-годишен житейски опит започнали наистина не обръщат внимание, тъй като се чувствали по-подготвени за всички възходи и падения, които животът им хвърляна пътя.

Разбира се, тези неща няма да се случат и за една нощ, но има много неща, от които да се каже, че се чувстваме по-удобно в нашата кожа и със самите себе си. И ако се грижим за нашите тела, умове и души, след края на деня, от какво трябва да се страхуваме? Отговорът е нищо.

 

 

 

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

5 продукта, които трябва да яде всяка жена

Ивана се побърка от пластични операции.