in

Какво печелим, когато хапваме ленено семе?

Лененото семе е богато на най-разнообразни витамини и минерали, които са много полезни за организма. Използват лененото семе за профилактика на редица заболявания. Какво може да излекувате, ако го употребявате ежедневно? Особеният му състав, а именно повишеното съдържание на Омега-3 мастни киселини и натуралните хормони, които блокират действието на лошия естроген, го правят полезен при профилактиката срещу рак на гърдата. Така лененото семе наистина заслужава да е една от най-необходимите хранителни добавки за организма. Полезните свойства не свършват с това. Семето е много полезно за червата, понеже извежда токсините, холестерола и канцерогените, а също и за бързото усвояване на храната. Лененото семе е богато на селен, от който имат недостиг жителите на големите градове. Благодарение на тази храна се прави и профилактика и на други онкологични заболявания.

Повечето хора консумират ленено семе с кисело мляко за закуска, а това е истинска закалка и начин за тялото да започне да противодейства на бактериите още в началото на деня. Закуската има противобактериални свойства и е много ефективна в борбата с вирусите през пролетта и есента. Много жени използват вълшебните семенца за отслабване и по време на бременност, поради високото съдържание на фибри за нормализиране на храносмилателната система. Приемът му след раждане предпазва от развитие на следродилна депресия и други психически разстройства.

Как се приема ленено семе за да получите максимални ползи? Освен на закуска – с кисело мляко, с мюсли, с овесена кажа, може да се приема в продължение на няколко дни и като отвара. Накиснатото и престояло през нощта ленено семе прилича на кисел и е приятно на вкус. Отварата се прави като една супена лъжица семе се залива с гореща вода, вари се на средно загрят котлон половин час, отстранява се, захлупва се и се завива с топла дреха – както се кваси кисело мляко. Дневната доза от така приготвената отвара е максимум 250 мл.

При всичките си полезни свойства и действия, семената имат и някои, макар и незначителни, противопоказания. Семето нанася вреда при неправилен начин на хранене и при високи нива на калций в кръвта. Лененото семе в никакъв случай не се оставя на ярка слънчева светлина, която окислява маслата и мастните киселини и ги превръща в канцерогени. Промяната на обичайния вкус на лененото семе е сигнал, че то трябва незабавно да се изхвърли. Продуктът се съхранява в тъмно и прохладно място.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Как да запазим за по-дълго плодовете и зеленчуците

5 признака за това, че прекалявате със солта