in

Какво не трябва да ядете, докато сте бременна?

Иронията на бременността: изпитвате вълчи глад (в случай, че не ви се гади), но не може да ядете това което искате. Питате се дали запекът, киселините в стомаха и стриите не са достатъчни? Кафето, деликатесните меса и суровата риба също са под въпрос.  

Много от храните са проучени обстойно и по тази причина се препоръчва на бременните жени да ги избягват. Те са в период, в който трябва повече от всякога да внимават с какво се хранят. Все пак не се грижат само за своето здраве, а и за това на бебето.

Макар и да си позволите глътка алкохол на сватба или пък сутрешно кафе, това няма да доведе до провал на бременноста. Така че при подобни съмнения, е желателно да не се тревожите.  

Ако копнеете за пикантни ролца от риба тон или се чудите как да отидете на сватбата, на която сте поканени без да пиете глътка алкохол, продължете да четете нататък.

АЛКОХОЛ

Разочоровани сте, че не може да изпиете чаша вино в края на деня? Имайте предвид, че алкохолът пречи на нормалното развитие на плода. И може да доведе до вродени деформации. От първия до третия месец е особено рисков период и се препоръчва да се внимава.  

Съвет:  Угаждайте си като замените любимата си напитка с друга. Ако искате чаша вино след дълъг ден, сипете си ароматизиран плодов сироп.  

КОФЕИН

За онези, които не могат без сутрешната си чаша кафе – бъдете спокойни. Кафето не се счита за опасно по време на бременност, но тъй като е възможно да премине през плацентата и да засегне бебето, е разумно да се ограничи приема. Възможно е да доведе до главоболие, както и доста неприятни контракции. Отрицателните ефекти (като високо кръвно) могат да се забележат по-често при възрастни хора.

Съвет: Умереност, а не отказване.

РИБА

Рибата е полезна, благодарение на омега-3 мастни киселини и чисти белтъчини. Повечето морски храни обаче, съдържат голямо количество живак, който уврежда оформящата се нервна система на бебето. Затова лекарите съветват да се избягват определени видове едри риби, които съдържат високи нива живак (акула, риба меч). Скаридите, сьомгата и консервираната лека риба тон са безопасни по време на бременност. Суши? Колкото до суровите риби и миди, определено не са безопасни за ядене по време на бременност, тъй като могат да съдържат бактерии, салмонела или токсоплазмоза.

Съвет: хранете се с нискоживачна риба и се уверете, че е добре сварена.

ДЕЛИКАТЕСНИ ХРАНИ

Деликатесите също може да са заразени с листерия и е безопасно да ги ядете единствено, ако минат през огън докато бъдат напълно сготвени.

Важно е да готвите всички меса докато те вече не са розови в сърцевината си, и да варите яйцата докато станат твърди.

Кога да се поглезим?

Говорейки за кисели краставички или туршия, е добре да задоволите своя апетит само, ако знаете техния произход. Ако ви се хапва солен чипс, вероятно бихте се хидратирали повече, тъй като солта задържа водата и ви кара да се чувствате жадни. Нещо сладко? Захарта осигурява по-бързо енергия, от която се нуждаете. Вместо това, вземете протеин, който също ще ви придаде енергия.

И все пак, не забравяйте, че организмът обменя вещества, с които бебето се храни. Подбирайте храната си внимателно. Жените раждат дори в глад.

И точно сега, имаме нужда от чаша кафе с мляко.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Кои са незаменимите полезни свойства на пчелния мед?

Славата промени Крисия тотално!