in

Какво наистина се случва с тялото ви, когато навършите 40

Навършването на 40-те не е пикник. Не само, че вече не сте в тридесетте години, но официално не сте млади. Има обаче някои физически и емоционални явления, които се случват, когато достигнете 40, за които си струва да научите. Имайте предвид, че тези неща не се случват в полунощ на 40-тия ви рожден ден. Това са промени, които се случват около 40-годишна възраст.

 

Може да бъде по-трудно да отслабнете

Помните ли дните, в които можехте да ядете каквото си поискате и в същото време да ослабвате? Да. Това няма да стане, когато сте навършили 40. Средно една жена качва около5/6 килограма на възраст между 40 и 55 години. Тя казва, че това е отчасти заради забавянето на метаболизма. Той върви ръка за ръка с мускулна загуба. Тъй като губите мускулна тъкан с честота до 5% годишно, започвайки от 30-годишна възраст, това започва да ви се отразява явно след като навършите 40.

Така че, ако ядете същите неща на 40, които сте консумирали, когато бяхте на 20, със сигурност ще повишите теглото си. Но вместо да инвестирате в стягащо бельо, има нещо друго, което можете да направите. Чрез упражняване, хранене с много органични протеини и приемане на добавки, можете да избегнете натрупването на тегло след определена възраст.

 

Вашата менструация може да се промени

Въпреки че е много малко вероятно да влезете в менопаузата на 40 (средната възраст е 51), може да видите някои промени в менструалния ви цикъл около 40-годишна възраст. И тези промени могат да продължат десетилетие преди да се появи “ Голямата промяна“. Това се нарича перименопауза и това е начинът на тялото да премине към менопаузата.

 

Естрогенът и прогестеронът, репродуктивните хормони, които регулират цикъла ви, започват да се колебаят. Физическите симптоми могат да включват нередовни периоди, безсъние, главоболие, случайно нарастване на космите, горещи вълни, промени в либидото и др. Първото нещо, което вероятно ще се случи, е нередовен менструален цикъл. Може да имате повече спазми и кървене от обикновено, или може да пропуснете период. И не забравяйте за емоционалното въздействие на перименопаузата. Може да имате краткотрайна загуба на памет, промени в настроението, безпокойство или гняв сред множество други неща. Това не звучи чудесно, но е част от живота.

 

Вашият шанс за развиване на рак на гърдата се увеличава

Има причина, поради която Американската асоциация по рака и клиниката „Майо“ Ви препоръчват да си правите мамография в началото на 40-годишна възраст. Когато сте на 30-годишна възраст, шансовете ви за диагностика на гърдата са 22%. При 40-49 обаче шансовете ви са 1 на 69. И тъй като 12% от жените в САЩ развиват рак на гърдата в даден момент, важно е да се изслушат експертите. Изходната мамография ще запознае Вашия лекар с гърдите ви, така че всички промени, които се появяват в бъдещите сканирания, ще ви помогнат за ранното откриване.

Има и неща, които можете да направите, за да намалите риска. Проучванията показват, че жените, които консумират две или повече алкохолни напитки на ден, имат 50% по-висок риск. Семейната история е фактор, разбира се, както и диетата. Фондацията Сюзън Г Комен, между другото, казва, че яденето на плодове и зеленчуци може да намали риска от рак на гърдата малко. И режимът с упражнения увеличава цялостното здраве.

 

Костната плътност може да намалее

Костната ви плътност остава доста висоа, докато не преминете  35-те. Всяка година след това губите около 1% от костната плътност. Докато, когато вече сте на 40, може да започнете дори да забелязвате това.

И докато не се налага да се притеснявате за тестовете за костна плътност до навършване на 65 години (освен ако нямате други рискови фактори), има неща, които можете да направите, за да се борите с костната загуба, за да поддържате здрави кости за възможно най-дълго време. Вдигането на тежести и силата на тренировките могат да помогнат за загубата на костна маса и ще създадат кости и ще ги направят по-плътни и по-силни. Калциевите добавки също могат да помогнат. Опитайте около 1500 мг на ден, заедно с витамин D. Магнезият ще помогне на тялото ви да абсорбира калций. Ако се грижите за костите си сега, ще отстраните загубата на костна маса и остеопорозата по-късно в живота.

 

Има вероятност да се разхубавите

Хей, получихте ли вече онези бръчки на смях около очите си – и те не ви правят по-малко красиви! Деб Шилинг, PA-C, казва, че жените на 40 и повече са по-уверени и зависят по-малко от други хора. Те не се критикуват толкова сурово, те са по-решителни. Има какво да се каже за жена, която знае какво иска и знае как да го получи. На 40 години имаме достатъчно изминал живот, за да знаем как да премахнем токсичните хора от живота си, да вземаме решения сами, да управляваме финансите си и много други. Намирането на мир със себе си и приемането на самите себе, ви дава въздух на благодат, който не можете да имате, когато сте на 22 или дори на 30 години.

 

Вашето либидо може да се повиши

Докато някои проучвания показват намаляване на либидото при жените поради перименопауза или депресия, други твърдят, че жените в 40-те години са по-сексуални от по-младите си сестри. Психологът Дейвид Бюс смята, че това е еволюционно нещо. В проучване на 827 жени се открива, че жените на „средна възраст“  се интересуват повече от секса.

Той също така казва, че жените произвеждат по-малко яйцеклетки и телата им са по-сексуално възбудени поради намаляването на плодородието. Само не забравяйте, че въпреки че сте навършили 40 години, ако все още имате менструация, можете да забременеете. Това е чудесно, ако искате да имате дете (или повече деца), но ако искате да избегнете бременност, се уверете, че използвате защита

 

Може да бъдете по-добрата „майка за пръв път“

Ако решите да станете майка на 40 години,  това има и рискове и ползи. От добрата страна вие сте по-възрастни и по-зрелида вземате умни решения и вероятно сте стигнали до удобна точка с партньора си. Може да сте и по-финансово стабилни, така че ще можете да правите всички неща като мама, без да се притеснявате как ще плащате за пелени.

Всъщност едно изследване казва, че приходите на жената нарастват с 9% за всяка година, в която няма дете. И ако нямате партньор, вероятно имате система за подпомагане и сте по-самостоятелни, така че можете да се грижите за бебето по начина, по който искате. За някои жени в 40-те години може да е трудно да заченат, но има терапия за плодородие и много други възможности за изследване.

 

Може да станете непоносими към лактоза

Млечни продукти? Някои хора имат проблеми с това от раждането. Други развиват лактозна непоносимост по-късно в живота. Например, около 40-годишна възраст. Един източник ни казва, че 80% от афро-американските и азиатските жени развиват непоносимост към лактоза и  25% от кавказките. Вашето тяло прави ензим, наречен лактоза, и помага на тънките черва да смила лактозата. Докато сте на възраст, нивата на лактоза са по-ниски и лактозата, която поглъщате, удря дебелото черво  създавайки газови и други чревни проблеми.

Докато много лактозна непоносимост се причинява от генетиката, тя може да бъде предизвикана и от събития като бременност, операция, инфекции и химиотерапия. Признаци за непоносимост към лактоза са газове, диария, подуване на корема, главоболие, стомашни спазми и прояви на кожата. Ако подозирате, че развивате непоносимост към млечни продукти, можете да вземате пробиотици, да опитате други източници на мляко като козе мляко или да приемате храносмилателни ензими, които имат лактоза, която липсва на тялото ви.

 

Възможно е да имате промени в зрението

Около 40-годишна възраст визията ви може да започне да се променя. Най-често срещаните промени могат да се видоизменят, но много от тях могат да са свързани с проблем с виждането на близки неща, например при четене или вършене на близка работа, като например навиване на игла или работа със закопчалка за бижута. Някои ще имат нужда от повече светлина за четене. Други виждат отблясъци при шофиране през нощта или при ярка слънчева светлина. Цветовете може да изглеждат различно. Сухите очи може да се превърнат в проблем.

Важно е да се провеждат редовни очни прегледи за наблюдение на здравето на очите. Очните заболявания като глаукома, катаракта и дегенерацията на макулата са по-големи рискове. Изпитите трябва да включват оценка на оптичния нерв. За да защитите очите си, използвайте слънчеви очила с UV защита и яжте здравословна диета.

 

Усещането за мирис и вкус се променя

Това може да е най-големият от всички проблеми. Имате приблизително 9000 вкусови рецептори, когато се родите. С напредването на възрастта техният брой намалява, което означава, че вашата чувствителност към основните вкусове (сладко, кисело, горчиво, солено и хумами) намалява постепенно през годините. Това се случва с жените по-рано от при мъжете, с 10-20 години.

Усещането за миризма също така напредва, когато сте на възраст. Клетките, които откриват миризмата, умират и регенерират, когато сте по-млади, но с напредване на възрастта те не се заместват толкова бързо. Други фактори могат да повлияят на миризмата, като намаляването на производството на слуз, хормоналните проблеми и дори някои травми на главата. Загубата на мирис и вкус се диагностицира, като пациентът сравнява миризми или вкусове, а лекарят определя степента на загуба.

 

Възможно е да имате загуба на слух

С напредването на възрастта, тъпанчето и вътрешното ухо се променят и не работят. Това засяга слуха ви и, тъй като вътрешното ухо контролира баланса ви, може да станете по-малко координирани. Какво причинява влошаване на частите на ушите? Много неща. Националният институт по глухота и други комуникационни нарушения (NIDCD) съобщава, че около 15% от американците между 20 и 69 години изпитват високочестотна загуба на слуха поради излагането им на шум на работното място или чрез лични дейности.

Щом ударите 40, ще трябва да обърнете внимание на слуха си!

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 9

Upvotes: 4

Upvotes percentage: 44.444444%

Downvotes: 5

Downvotes percentage: 55.555556%

Пътешествие в Египет? Ето 9 неща, които трябва да знаете

Синът на Емилия не желае друг да заеме мястото на баща.