in

Какво наистина се случва, когато не миеш зъбите си

Не веднъж или два пъти са ви казали, че е важно редовно да си почиствате зъбите си. Не става дума само за хигиена,  рутинното миене на зъбите може да помогне за защитата на цялостното ви здраве. Съществуват редица условия, които могат да вървят заедно с не измиване на зъбите и това не са просто кариеси, затова не рискувайте.

Макар че може да бъде много изкушаващо за вас да прескочите някое миене заради умора или просто мързел, ето няколко причини да не го правите. Оказва се, че нередовното миене на зъбите  може да доведе до:

 

Пародонтално заболяване

Може би не сте го обмислили, но в допълнение към кариесите, всъщност можете да получите по-сериозни пародонтални заболявания и дори загуба на кости. Бактериите произвеждат някои ензими, които наистина започват да разяждат костите ви докато развивате пародонтална болест. Инфекциите, причиняващи периодонтална болест, дори могат да изискват хирургическа намеса, за да се справят с проблемите, ако те са много тежки. Така че не си струва да пропускате миене. Все пак отнема само 2 минути. Не е чак толкова много.

 

Диабет

Диабетът е сериозно, хронично състояние, което засяга твърде много хора, деца и възрастни. Според проучване, публикувано в списанието на Американската асоциация по дентална медицина, изглежда има връзка между периодонтит (известен още като възпаление / инфекция на венците) и диабет.  Това изследване не означава, че едното условие причинява другото, но изглежда, че тези, които страдат от пародонтит (което често е резултат от лоша хигиена на устната кухина), е по-вероятно да имат или да получат диабет. Това могат да бъдат и изключително тежки условия, особено ако не се лекуват, така че ако миенето на зъбите може да ви помогне да се предпазите от едното или от двете, може би си заслужава.

 

Сърдечно заболяване

Съществува ли връзка между немиенето на зъбите и сърдечните заболявания? Оказва се, че да! Бактериите, които се задържат в устата ви, когато не успеете да ги измиете, попадат в кръвообращението ви и могат да повлияят на естествената способност на организма ви да се бори с инфекциозни заболявания. Лошото устно здраве може да доведе до сърдечни заболявания, инсулт и дори болестта на Алцхаймер. Правилната устна хигиена може да предотврати всичко това.

 

Лош Дъх

Когато не почиствате зъбите си, създавате среда за плака и гниене, които да процъфтяват в устата ви. Просто помислете за всичко, което сте яли днес.  Всеки път, когато ядете, остатъците от тази храна се прикрепят към вашите зъби, ако не се отмие, плаката ще се развие и с течение на времето може да се втвърди. Всички тези затрупани остатъци от храна могат да направят дъха ви лош. Четкането на зъбите може да ви помогне да избегнете тези неловки, смущаващи моменти.

 

Възпаление на венците

Преди да се окажете с пълно пародонтално заболяване, вие често първо получавате нещо, наречено гингивит.  Гингивитът  е „първоначалното възпаление, подуване и кървене на венците“.  Важно е да се грижите за венците, зъбите и меките тъкани на устата, преди да стигне дотук, разбира се, а това означава редовно да миете зъбите си.

 

Гниене на емайла

Вашият емайл, който се намира на всеки зъб, е изключително важен. Той предпазва зъбите ви от големия, лош свят.

„Помислете какво се случва с храната, когато се остави от хладилника за една нощ … тя започва да се разваля. Устата, която има още по-висока температура (тропическа 98,6 градуса) създава среда, в която този процес на разваляне на храната може да се случи още по-бързо. Бактериите се хранят с тази останала храна, създавайки зъбна плака, а плаката има подчертан мирис. Продължителното наличие на това  върху венците причинява възпаление, като първоначалната реакция е кървене на венците. След това започва разпадането на емайла.  Разпадането на емайловото покритие върху зъбите ви ще доведе до разпадане на зъбите ви много по-бързо, отколкото биха били в противен случай. Емайлът е нещо, за което трябва да се грижите, за да защитите   – редовното миене и посещението при зъболекаря може да ви помогнат да го направите.

 

Оцветяване на зъбите

Всеки път, когато ядете или пиете неща, които имат по-тъмни пигменти (като кафе и чай, цвекло и вино), те могат да причинят оцветяването на зъбите в жълто, вместо да останат перлено бели. Пушенето може също така да доведе до потъмняване на зъбите ви и те да станат оцветени във времето. Зъбите ще уловят оцветяването от нашата храна и напитки и ако това оцветяване седи върху зъбите прекалено дълго, то започва да променя цвета на зъбите изцяло. Избършете ги по-редовно и запазете усмивката си!  Докато миете зъбите си два пъти на ден, може да не е достатъчно, за да сте сигурни, че зъбите ви са малко по-жълти, но със сигурност е добра първа стъпка.

 

Инсулт

Точно така, не измиването на зъбите може да доведе до инфаркт и инсулт. Бактериите, които се намират в плаката в устата, ще влязат в кръвообращението и ще пътуват до сърцето и мозъка, за да създадат артериална плака.  Ако тази плака нарасне достатъчно, за да предотврати кръвоснабдяването на тази област, клетките в тази област ще умрат поради липсата на кислород. Сърцето и мозъкът са областите, които са най-податливи на вредните ефекти на артериалната плака.  Грижата за предотвратяването и премахването на тази плака, преди тя да получи шанс да мигрира и да направи нещата по-лоши, може да предотврати увреждането или дори смъртта. Затова хващайте четката и спрете с извиненията.

 

Преждевременно раждане

Ако прескачате често ритуалите за грижа за  зъби,  това може да се отрази негативно на вашето бебе, ако забременеете. Ако имате заболяване на венците, може да родите преждевременно, което означава, че бебето ви няма да бъде толкова развито, колкото би трябвало, което от своя страна може да доведе до редица други проблеми. Вие ядете по-добре, спите повече и обикновено се грижите по-добре за себе си, докато сте бременна, но не забравяйте да отделите време и на  зъбите си преди и по време на бременността.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Заради конкурс за най-красива студентка, Мегз и Джулиана Гани едва не се хванаха за косите.

На гости на Дядо Коледа