in

Какво можем да носим в ръчния багаж в самолета

Болшинството пътешественици знаят, че в ръчния багаж не може да се пренасят остри и режещи предмети, но това далеч не е всичко. В действителност, нюансите в правилата за допускане на борда на самолета са много повече и незнанието им може да ни развали настроението и да донесе доста неприятности.

Основни правила на ръчния багаж

Преди всичко, трябва да уточним, че правилата за ръчния багаж са еднакви за всички страни и за всички авиокомпании. Погледнете билета си, преди да пътувате – там обикновено са отбелязани забранените предмети. Ако не са – поинтересувайте се на летището. Ръчният багаж на един пътник е 1 брой. Най-често, нормите за размерите му са следните: не повече от 56 см дължина, 45 см височина и 25 см ширина. Максималното тегло зависи от конкретната авиокомпания, но обикновено е от 3 до 15 кг. Изключително строги при спазването на изискванията за размера и теглото на ръчния багаж са евтините компании. Какво можем да вземем в ръчния багаж?

Течност

Поради незнанието на тези правила, много често пътниците остават без средства за хигиена и харчат излишни пари за покупка на нови. Обемът на течността в ръчния багаж не може да надвишава 100 мл. Ако имаме няколко такива шишенца, то трябва да ги сложим всичките в прозрачен затворен плик – най-добре в козметична чантичка с цип. Общия брой на течностите в ръчния багаж не може да надвишава 1 литър.

На борда на самолета се разрешават и течности, купени от територията на летището. В този случай, касовата бележка и опаковката от магазина трябва да се запазят.

Технически устройства

По въпроса с техническите устройства се спазват правилата на страната, от която излитаме. Като цяло, в ръчния багаж можем да вземем лаптоп, таблет, мобилен телефон, MP3 – плеър, обемни електроуреди като сешоар, например. Някои от устройствата не могат да се използват на борда на самолета, за да не пречат на електрониката на самолета.

Допълнителни неща

Освен чантата, за ръчен багаж се смятат още палтото или шала. Ако пътуваме с деца, е разрешена детска преносима люлка и дори количка. Към ръчния багаж може да се добави не много голяма дамска чанта и чанта с лаптоп например. На борда можем да вземем фотоапарат и цветя. В случай, че пътникът е с травма, се допускат патерици и други ортопедични приспособления.

Храна и медикаменти

Медикаментите и течната детска храна можем да вземем в ръчния багаж и без да са запечатани в специални найлонови пакети. Могат, обаче да ни накарат да се аргументираме дали ни трябват точно по време на полета. Що се отнася до храните като сандвичи, например, те не са официално забранени за пренасяне в ръчния багаж, но служителите на летището могат и да ги приберат.

Какво е забранено да се пренася с ръчния багаж

Всеки здравомислещ човек и сам се досеща какво не може да сложи в ръчния си багаж, но ето и списъка: огнестрелно оръжие и боеприпаси, остри предмети, животни, запалки, радиоактивни материали, агресивни химически вещества, отрови, играчки, имитиращи оръжие, магнитни материали.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

8 мита за захарта, на които не трябва да вярвате

Къде са ресторантите на Gucci, Armani и другите модни марки