in

Какво забравяте да почистите у дома?

Изтъркайте добре всички ключове за лампи, дори и копчетата на настолните и нощните лампи. Дръжките на вратите, на шкафчетата или на хладилника не само трябва да се почистват, но и да се дезинфекцират понякога, защото там има много бактерии.

Нагрейте в микровълновата фурна съд с вода и с лимон, а след това я почистете отвътре. Лесно е.

Решетките в мивките и ваната трябва да се чистят веднъж на няколко седмици.

Почистете телефона си със спирт и вода. Той е истински развъдник на микроби.

Прахта от плотовете на високите кухненски шкафове или от под дивана ще почистите по-лесно, ако застелите там кухненска хартия, която после лесно ще издърпате.

Четките за зъби винаги се почистват с гореща вода, а след прекарана болест се сменят или се изкисват за 10 минути в кислородна вода. После се изплаква и се оставя да изсъхне. Чашката за четките се почиства в съдомиялната, а тубата с пастата за зъби също трябва да се чисти.

Слушалките са истински кошмар от гледна точка на хигиената. Те трябва редовно да се обработват със спирт.

Бутилката за течен сапун събира много мръсотия от външната си страна. Само си представете, как всеки я натиска отгоре с мръсни ръце.

Кърпата за ръце се сменя на всеки 2 дни, а ако имате голямо семейство – всеки ден. Ако кърпата е много замърсена, опитайте да я изперете с оцет и сода за хляб.

Шалтетата за леглата и диваните се перат дори по-често от спалното бельо, особено, ако позволявате на домашните любимци да лежат там. Бактериите с удоволствие се въдят там, както и във възглавниците.

Нощните шкафчета се почистват поне веднъж седмично, тъй като там се събират множество вещи – чашки, книги, очила, растения, презервативи.

Дъното на дамската чанта събира доволно количество мръсотия, дори и да не се оставя директно на пода. Кожените чанти се обработват със специални средства. Добре е и от време на време да се дезинфекцира всичко, което се намира вътре в чантата – най-лесно е с мокри кърпички.

Мрежата срещу комари и пластините на щорите, освен насекоми, събират и огромно количество прах. Най-лесно се чистят с прахосмукачката.

Лаптопът и настолният компютър събират не само прах, но и бактериите от последното ни боледуване. Затова е задължителна дезинфекцията на клавиатурата, в съответствие с инструкциите за безопасност. Това се отнася и за мишката, и за останалите части, които постоянно докосвате.

Пластмасовите играчки на децата можете да измиете в съдомиялната, а плюшените да изперете в пералнята. В пералнята можете да почистите и елементите на пластмасовите конструктори, като предварително ги завържете в мрежа. Това е най-добрия начин за дезинфекция, ако детето е било болно. Отделно от детските играчки, почистете и играчките на домашните любимци.

Дистанционните на телевизорите и всякакви други уреди не се чистят само, когато започнат да лепнат, а редовно – с мокри кърпички със спирт или с дезинфекциращ гел за ръце.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

5 супер-полезни храни, които пренебрегваме

10 дестинации, които да посетиш през 2018