in

Каква е разликата между сладолед, джелато и сорбе?

Лято е и несъмнено в съзнанието ти се прокрадва желанието за ледено, сладко изкушение. Да, сладоледът несъмнено  е най-любимия летен десерт. Напоследък, обаче,  италианското джелато става също толкова популярно. Мислиш си, че това е просто италиански сладолед, но истината е, че двете имат някои разлики. Същото се случва и със сорбето, следващият леден десерт в класацията. Затова, ако се чудиш каква е разликата между всички тях, ето какво трябва да знаеш по въпроса.

 

Джелато

Джелато означава сладолед на италиански, но за разлика от другите сладоледи, то се отличава с по-ниска масленост и по-плътна текстура от нормалния сладолед. Това е така, защото при замразяването в него не е вкарано голямо количество въздух. Джелатото е известно и с това, че е с по-висока температура от сладоледа – за да изглежда меко и блестящо.

Сладолед

Сладоледът, също като джелатото, трябва да отговаря на определени правила. В него трябва да има минимум 10% млечна масленост, да бъде разбъркван докато замръзва (от където идва и наличието на повече въздух в него) и да бъде сладко. Всеки сладолед съдържа захар, дори онези, които трябва да имат по-странен вкус от стандартните.

 

Сорбе

Има основателна причина шеф готвачите да сервират сорбе точно преди десерта. То е идеално за прочистване на небцето и вкусовите рецептори. Прави се единствено от замразени плодове и захар, идеално за вегани и онези, които имат лактозна непоносимост.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Анджелина Джоли се забърка в нов скандал

Рибата ще ви спаси от артрит