in

Исландия: страната на леда и огъня

В представите ни Исландия е страната на елфите и гейзерите, а жителите ѝ са потомци на могъщите викинги. Освен това, в продължение на много години, Исландия ежегодно влиза в десятката на държавите с най-добро ниво на живота. Наричаме Исландия страна на леда, въпреки че там не е много студено. Средната температура за януари е едва -4 градуса. Какво още не знаем за това малко хладно райско кътче? Продължителността на живота е една от най-високите в света – 81,3 години за жените и 76,4 за мъжете. Столицата на Исландия – Рейкявик е най-северната столица в света.

Болшинството исландци са много суеверни. Много от тях и до ден днешен вярват в елфи. На някои пътища може да се срещнат отбивки за места, където, според легендите, обитават елфи и други приказни същества. Най-известните представители на исландския фолклор това са хулдуфолк или скрит народ, който често се отъждествява с елфите. Както разказват местните легенди, тези същества се крият в горите, въпреки, че някои исландци строят за тях малки къщички в градините си и дори малки църкви, за да насочат елфите към християнската вяра. Понякога в Исландия проектите за строителство на сгради или комуникации се променят, за да не нарушат спокойствието на места, обитавани от елфи. През 2004 г., на корпорацията Alcoa се наложило да получи сертификат от правителствен експерт за това, че избраното място за строителство на нов завод е свободно от елфи.

Исландия може да се похвали с най-голяма концентрация на гейзери в света. Самата дума „гейзер“ произхожда от Гейзир – горещ подземен източник на вода в северозападната част на страната. Именно заради гейзерите наричат Исландия страна на леда и огъня.

Йохана Сигурдардотир, премиер на Исландия е първия държавен глава, встъпил официално в еднополов брак.

Исландия е една от малкото относително големи държави, в които няма железопътна система.

Всеки гражданин на Исландия има достъп до специален сайт, представляващ генеалогическа база данни за родствените връзки на всички исландци от 18 век до днес. Тъй като населението на Исландия е малко повече от 300 000 жители и страната не е подложена на емиграция или имиграция, задачата за съставяне на тази база данни не е била трудна. Освен това, Исландия е едно от последните усвоени и населени от хората земи. Това се случило чак през 9 век от нашата ера.

Благодарение на това, че исландците не допускат чуждици в езика си, за 1000 години, исландският език практически не се е променил. Всеки исландец може лесно да чете от Библия, написана през 16 век.

Природните ресурси в Исландия са достатъчно, за да се генерира енергия за цяла Европа, но транспортирането ѝ е изключително сложно.

Исландия е убедена в своята безопасност. В страната няма армия, морски и военно-въздушни сили. Има само брегова охрана. Ако исландец иска да бъде войник, може да се присъедини към норвежката армия. Между страните има договор, с който това е уредено. Полицаите в Исландия не носят оръжие.

В скандинавските страни са разпространени ястия от загнила, почти разложена риба. Исландското традиционно блюдо хакарл се приготвя от развалено месо от акула. В исландската кухня могат да се срещнат такива странни ястия като варени овнешки тестиси или овчи бедра в млечна киселина. Исландците ядат китово и тюленово месо.

В Исландия практически няма фамилни имена, ако не се смятат малкото фамилии, дошли от Дания. Фамилните имена са подобни на българските бащини имена – състоят се от името ма бащата (а понякога на майката) и думата дотир – дъщеря или сон – син. Например Магнус Карлсон е Магнус, син на Карл, а Ана Карлсотир е Ана, дъщеря на Карл. Разнообразието на имена в страната също е ограничено. Тук е заведен специален регистър на имената, от който родителите трябва да изберат име за детето си. Ако искат да го кръстят по друг начин, това трябва предварително да е съгласувано с властите.

Водата в Исландия е толкова чиста, че попада в чешмите без каквото и да било предварително пречистване и филтрация. Исландските домове не се нуждаят от изкуствено отопление – парата и горещата вода попадат в тръбите директно от природните източници.

Какво мислите?

2 points
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 2

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Как да защитиш новата си връзка от кошмарите на миналото

Как да изглеждаш красива, когато си болна?