in

Информационен детокс: как да изпълним живота си с радост

Животът постоянно се ускорява и ние се опитваме да отговорим на високите му изисквания. Да бъдем ефективни, успешни, рационални, безгрешни и идеални е желания на всички. Огромният поток от информация, който ни настига от интернет и телевизията запълва и последната част от нашето внимание и памет, като това ни донася единствено умора и празнота.

Нито минута без размишления, планове и дела! Нашите мисли са като рояк пчели, който ни преследва, тревожи ни, взима енергията ни и предизвиква огорчение. Когато се занимаваме, на първо място, с разумни мисли, можем да се окажем в капана на собствения си разум. Той е като разтревожен родител – бои се да ни остави без надзор и запълва цялото ни пространство и време, като ни пречи да чуел собственото си „Аз“.

Именно емоциите и чувствата, способни да бъдат в пространството тук и сега, ни правят живи и ни позволяват да останем хора. Методът за постигане на това е прост и обикновен: повече чувстваме и по-малко мислим. Тогава защо е толкова сложно да постигнем това в живота? Ето няколко причини:

– контактът със себе си и собствените ни емоции е прекъснат

– животът е в състояние на безсъзнание или транс

– във века на интелекта и роботизацията, темата за емоциите се оказва далечно и неуместно минало.

Практика „Пробуждане на чувствата“

  • Затворете очи и се фокусирайте върху това, което тялото усеща. Обърнете внимание на местата, където има натрупано напрежение. Успокойте се и спрете потока от мисли в главата си. Погледнете тялото и мислите си отстрани, възприемайки себе си като единство от мисли и физически усещания. Вдишайте дълбоко и се отпуснете.

  • Съсредоточете цялото си съзнание върху ушите си. Какви звуци има около вас?

  • Преместете съзнанието си върху носа. Чувствате ли как въздухът преминава през тялото, когато вдишвате и издишвате? Какви аромати има около вас?

  • Почувствайте вътрешната повърхност на устата и на езика си. Вземете глътка вкусен чай или вода. Концентрирайте се на усещането как се променя вкусът.

  • Сега преместете съзнанието върху кожата си. Чувствате ли дрехите си? Топли или студени са ръцете ви? Прокарайте ръце по тялото си – по лицето, раменете, гърдите и забележете как се променя повърхността.

  • Преместете фокуса върху очите си. Чувствате ли напрежение? Отпуснете се. Бавно отворете очи и огледайте всички наоколо разфокусирано, гледайте цветовете, формите и детайлите.

  • Дишайте! Приемайте светлината, цветовете, вкуса, докосването, ароматите. Отделете се от времето и пространството и бъдете себе си! Усещайте тялото си и се усмихнете на себе си. Управлявайте и периодично спирайте своя поток от мисли и така ще напълните живота си с радост и ще постигнете благополучие.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Признаците, че той приема връзката ви сериозно

Отново ще видим Симона Загорова в „Гласът на България“.