in

Изненадващите причини да намираш повече коса по четката

Загубата на косата ви е ужасна, особено като жена: вашата грива често е символ на вашата женственост и красота, така че да загубите някое от това може да бъде невероятно стресиращо. Добрата новина е, че може да сте в състояние да обърнете или поне да забавите процеса. И преди да се паникьосате, знайте, че малко ежедневна загуба на коса не е причина за тревога. Косопадът при жените е до известна степен нормален. Средната жена губи между 50 и 100 косъма на ден – дори и до 150 в някои случаи.

Кога трябва да се притеснявате? Ето един бърз тест,  който можете да направите сами, за да видите дали загубата на коса е причина за безпокойство. Вземете около 60 косми между пръстите си и дръпнете пръстите си през косата си. Обикновено между 5-8 косми ще излязат, което е нормално. Повече от 15 косми, обаче, не е толкова често срещано и означава, че губите повече коса, отколкото би трябвало.

Ако това се случва и при вас, ето каква може да е причината за това:

 

Използвате прекалено много продукти за коса

Преоформянето на косата ви, независимо дали става дума за прекомерно измиване, прекомерна употреба на топлинни инструменти или дори прекомерно използване на някои продукти може  да доведе до повече косми по четката. Това може да ви накара да мислите, че  губите косата си, но всъщност те се откъсват от краищата а не от корените.

Митовете за коса, като например измиването  всеки ден, може да доведе до разделяне на краищата. Възможно е да имате здрава коса, ако знаете как да се грижите за нея преди и след стилизиране. Специалистите препоръчват използването на кърпа или въздушно сушене на косата, като я миете възможно най-рядко, избягвайки продукти за дълготрайно оформяне.

 

Имате една прическа от години

Обичате ли вашите екстеншъни, коса на висок кок или висока опашка, а ла Ариана Гранде? Ако е така, може да имате „тревожна алопеция“ – състояние, което се случва след „продължително нежно издърпване на корените, в продължение на няколко часа или дни. Точно там, където се проявява косопада, може да зависи от стила, който предпочитате: ако използвате ролките твърде плътно, може да получите донякъде неравномерна траектория на алопеция, докато тези, които предпочитат най-големите възли, могат да получат косопад във формата на подкова.  Ако това е причината, лечението е много просто. Откажете се от любимата си прическа за известно време, за да помогнете на косата си да се възстанови.

 

Имате хормонални проблеми

Хормонален дисбаланс може да доведе до понижаване на нивата на космените хормони (като естроген и прогестерон), а хормоните за загуба на коса (като андроген и тестостерон) да се увеличат. Това, което е важно тук, е да се определи причината за самия хормонален дисбаланс: може да имате проблем с щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници или просто да приемате лекарства, регулиращи хормоните, като контрол на раждаемостта. След като Вашият лекар определи причината, той може да разработи най-добрия план за действие, за да коригира (или поне да сведе до минимум) проблема.

 

Пиете противозачатъчно

Контролът на раждаемостта може да реши толкова много проблеми, когато откриете правилната формула: Коремните спазми са намалени, вашите промени в настроението не са толкова тежки, кожата ви може да се изясни … и се надяваме, че ще запазите косата си. Спирането или началото на контрола върху раждаемостта понякога може да причини хормонални флуктуации, които могат да предизвикат загуба на коса. Хапчето има два вида хормони в него, или повечето от тях направи: форма на естроген, който е подходящ за коса и прогестин, която е модифицирана форма на прогестерон, и тези, които се различават по тяхната андрогенна активност.  Превод: Ако сте загрижени за загуба на коса, произтичаща от рецептата за контрол на раждаемостта, говорете с вашия лекар за формула против андроген. Може да отнеме известно време за изпробване и грешка, за да намерите подходящ за вас метод. Ако промяната на Вашия орален контрацептив не е опция, може да се добави анти-андроген медикамент, за да се противодейства на всяка потенциална хормонална загуба на коса, която може да дойде при употребата му.

 

Физическа травма

Травматично физическо събитие, като раждане или нараняване, може да доведе до смущения в цикъла на растеж на косата ви. Когато имате наистина стресиращо събитие, то може да удари цикъла на косата, като остави повече коса във фазата на отмиване.  Добрата новина е, че щом тялото ви се възстанови от каквато и да било травма, това ще се случи и с цикълът ви на растеж на косата – бъдете търпеливи!

 

Стрес

Тежкият емоционален стрес може от време на време да предизвика загуба на коса и често може да ускори загубата на коса. Това може да създаде доста брутален цикъл, защото, загубата на косата ви е изключително стресираща. В този случай, медитацията, физическите упражнения и здравословните навици като цяло могат да ви помогнат да възстановите цикъла на растежа на косата си.

 

Неправилно хранене

Витамин А е труден минимум: твърде малко от него може да доведе до суха, чуплива коса, която може да се скъса, но прекалено голяма част от него може да доведе до действителна загуба на коса. За щастие,  след като получите нивата на витамин А в здравословния диапазон, редовния растеж на косата ще се възобнови. Говорете с Вашия лекар за това колко трябва да приемате, особено ако понастоящем приемате някакви лекарства. Твърде много витамин А не е добър, но твърде малко от някои други витамини е също толкова лошо. Ако хранителните Ви навици не са най-добри, Американската академия по дерматология препоръчва някои подобрения: Повече протеини и желязо, които можете да получите от месо, яйца, риба и морски дарове, фасул, ядки, обогатени зърнени храни, семена, леща и спанак ще помогнат.

 

Имате автоимунно заболяване

Автоимунните нарушения, включително алопеция ареата, могат да доведат до загуба на коса. Тези състояния се появяват, когато „тялото се обърка“. Имунната система вижда косата като чужда и се насочва по грешка. Алопеция ареата може да се лекува със стероидни инжекции и лекарства, но повторната коса може да падне отново. Ако имате друго автоимунно заболяване, като лупус, което причинява загуба на коса, може да е постоянно. Ако мислите, че страдате от автоимунно заболяване, важно е веднага да се свържете с лекар!

 

Приемате определени медикаменти

Ако се лекувате за друго състояние и забележите, че губите косата си, говорете с Вашия лекар – това може да е страничен ефект от лекарството, което приемате. Някои кръвни разредители, антидепресанти, противовъзпалителни лекарства, лекарства за подагра, бета-блокери, анаболни стероиди и лекарства за кръвно налягане могат да причинят загуба на коса. Говорете с Вашия лекар, за да видите дали може да има алтернативни варианти за Вашето специално състояние и курса на лечение.

 

Промяна на сезоните

Вярвате или не, живеейки в умерен климат,  смяната на сезоните може действително да предизвика загубата на коса. Когато климата се промени, вашето тяло преминава през период на корекция, който може да изхвърли цикъла на растежа на косата ви. Тъй като косата се развива по-бързо през лятото, е естествено да загубите по-голямо количество в края.

Какво мислите?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Коментари на Сузанита след операцията

Писмо от създателя на Малкия Принц до майка му