in

Извини се! Полезно е за здравето!

Думите на прошката са мощно лекарство както за тези, които ги казват, така и за тези, които ги чуват. На всички нас чувството за вина, извинение и получена прошка са добре известни. Когато сплетничим за колега и той разбере, когато прочетем дневника на дъщеря си и в още много други ситуации, когато правим нещо нередно, ние чувстваме вина. Такива действия никога не отминават без следа и ние не преставаме да мислим за това, не можем да заспим, тежко ни е на душата и получаваме главоболие.

Докторът по психология Каръл Осбърн, автор на 15 книги, в това число и на бестселъра „Думите, които ще ви помогнат да преживеете трудните времена с любимите си хора“, смята, че една от ключовите особености на характера за постигане на стабилно добро самочувствие, е умението да поддържаме добри отношения с всички хора. Способността да почувстваме и да признаем вината си, както и да приемаме извинения тук играят важна роля. Не е нужно да се разиграва театър: разкаянието и прощаването са въпрос на умение и вътрешна потребност.

Разкаянието лекува

По отношение на чувстването на вина, психолозите разделят жените на 3 типа:

Първи тип: Жените от този тип могат да се извиняват непрестанно, дори и когато не са виновни и да искат прошка от всеки. Главната им цел е да се харесват на околните.

Втори тип: Тези жени са склонни да се бунтуват дори и срещу комплименти по техен адрес. Те не се извиняват, а ако го направят, ще бъде от чувство на противоречие.

Трети тип: Самата мъдрост. Такива жени могат да изгладят всеки конфликт и с достойнство да издържат на всеки морален удар. За тях е норма на поведение да оценяват своите и чуждите постъпки и да поднесат или приемат извинение.

Осбърн твърди, че жените от първи и втори тип са най-често подложени на стрес и безпокойство. Изследвания показват, че сърдечният ритъм влиза в норма, кръвното налягане спада и дори бръчките се изглаждат, когато хората се извиняват или получават извинение. Във всеки случай, участниците в експеримента са носели в себе си болезнени спомени, от които извинението е позволило да се избавят. Но всички молби за прошка ще бъдат безполезни, ако в думите няма искреност. За много хора е много трудно да се извиняват. Психолозите смятат, че в тези случаи връх взема егоизмът. Ние просто смятаме за унизително и обидно да признаем собствените си грешки и да се разкаем. Трябва да поемем отговорност за неправилните си действия и само в този случай, извинението ще донесе полза.

Какво не трябва да казваме?

Ето няколко фрази, които не бива да казваме, когато се извиняваме:

  • Ако съм те обидил, моля за извинение!“ Никакво „ако“!

  • Аз се извинявам искрено, но ти също имаш вина!“ Извинението не може да бъде едновременно и обвинение. Или едното, или другото!

  • Ако използвате извинението само за да направите пауза в конфликта, а след това го продължите с нова сила, с времето думите ви ще се обезценят и никой няма да им вярва.

На клетъчно ниво

Психолозите твърдят, че мислите могат да програмират структурата на клетката. Злобата, ненавистта и лъжата предизвикват объркване в организма. Любовта, прошката и търпението носят здраве. Ако се вярва на китайската медицина, когато човек изрича лъжа, тя се заселва в тялото му на клетъчно ниво и прави от клетката нещо, подобно на възел. Когато казваме, че съжаляваме, тялото знае дали това е искрено или не е. Ние сме тези, които отговаряме за мислите си и можем да променим здравето си.

Няма прошка

Когато искаме прошка, трябва да сме наясно, че другите хора не са длъжни да приемат извиненията ни и това е тяхно право. Думите на съжаление могат изобщо да не бъдат приети или дори разбрани. В този случай трябва да намерим начин да живеем с това. Когато зацикляме върху проблема, това ще ни попречи да живеем пълноценно и ще ни е нужна помощта на опитен психолог, защото чувството за вина е изключително деградивно.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Как да започнем да се занимаваме с йога

Ето как изглеждат сватбите в различните части на света