in

Знаете ли как се избира елха

Коледната елха е красив и задължителен символ на празника. Накичената елха, блестяща и шарена, радва не само децата, но и създава празнично настроение за цялото семейство. Дали ще украсите дома си с жива елха или с изкуствена за многократна употреба, зависи от вашите предпочитания. Единственото важно в случая е елхата да е безопасна.

Жива елха

Снабдявайки се с жива елха – ела, бор, кедър, поискайте документите ѝ за произход. Опасното тук е, че някои фирми, които отглеждат елхи, ги обработват с всевъзможни препарати – срещу вредители, срещу пресъхване на кората и клоните и дори срещу запалване. Повечето от тези разтвори са токсични. Когато избирате дървото по височина и външен вид, трябва да го помиришете. Миризмата му трябва да бъде натурална и свежа. Ако, въпреки всичките сертификати, елхата мирише на някаква „химия“ – откажете се от нея. Останалите по елхата химически вещества могат да засилят действието си в топлината на дома и да предизвикат алергии, натравяния и дори пристъпи на бронхиална астма. Ако още при покупката, от клоните на дървото се сипят иглички, то няма да издържи дълго в домашни условия. Игличките по принцип не са толкова безвредни, както на всички им се струва. Те могат да наранят нежната детска кожа и са много пожароопасни, особено, ако в стаята има открит източник на огън – печка или камина. Има една елементарна техника на пожарна безопасност – дръжте на видно място пакетче сода. То е отлично средство на гасене на малък огън. Презастраховането никога не е излишно, понеже дървесината и игличките съдържат голямо количество смоли и се запалват моментално.

Ароматът на живата елха създава празнична атмосфера, а фитонцидите, които се отделят, пречистват въздуха от болестотворни микроби и се отразяват благоприятно на имунитета, сърдечно-съдовата система и не предизвикват алергия. Спазвайте следните правила и ще запазите елхата си свежа за няколко седмици:

  • Не внасяйте елхата веднага в топло помещение. Нека постои няколко часа на прохладно място – например на балкона.

  • Изберете подходящо място за елхата в стаята – колкото се може по-далече от отоплителните прибори. Не започвайте да я украсявате веднага, а изчакайте няколко часа да разтвори напълно клоните си.

  • Елхата може да мине дълго време без вода, но, ако я слагате в поставка с резервоар за вода, поставете в него една таблетка аспирин, а после периодично добавяйте във водата кубчета лед. Елхата обича и ежедневно пръскане с вода – така игличките ще заблестят, а ароматът ще се усили. Само не забравяте да изключите лампичките, преди водната процедура.

Почти като истинска

За всички, които страдат от алергия и полиноза, е най-подходяща изкуствената елха. Елхите рядко предизвикват алергия, но все пак се случва. Най-добре да не рискувате да си развалите празника. Съвременните изкуствени елхи изглеждат по-добре и от истинските. Има и друга причина – купувайки изкуствено дърво, което ще ви служи дълго години, спасявате от отсичане или от травмиращо отглеждане в саксия няколко елхи. Изкуствените елхи трябва да се избират внимателно, защото са изработени от синтетични материали, оцветители и други вещества. Не купувайте евтина елха със съмнително качество. В САЩ е забранено да се продават изкуствени коледни дръвчета по-евтино от 23 долара, доколкото те могат да са изработени от токсични полимери и отпадъци. Трябва да помиришете и изкуствената елха, която купувате. Тя също не трябва да мирише на химически вещества или оцветители. Ако миризмата се появи по-късно, когато вече е украсена, по-добре се разделете с нея. Някои полимери започват да отделят вредни вещества при нагряване.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Най-добрите грим съвети за жени над 30

Кои са най-опасните драскотини