in

За коалите с любов – 13 любопитни факти за тези „пухени мечета“

Всичко, което трябва да знаем за симпатичните австралийски животинки

53827291 - koalas at lone pine koala sanctuary in brisbane, australia

Всички знаем, че коалите живеят в Австралия и ядат (подобно на събратята си от далечен Китай – пандите) евкалиптови листа. Тези сладки мили животинки обаче заслужават по-достойно внимание и повече знания от наша страна, най-малкото поради факта, че отскоро и те са сред нарастващия брой животински видове, застрашени от изчезване.

Наближава и моментът, в който ще отбележим Световния ден за защита на животните – 4 октомври. Така че, нека да разширим познанията си за тези прекрасни създания, обитаващи (все още) нашата планета и да се замислим за чудесата и красотата, които майката-природа щедро е изсипала върху главите ни, и които ние, хората, ежедневно погазваме и унищожаваме.

1. Някои от вас може би се досещат или най-малкото са чували, че коалата е символ на Австралия. Естествено, заради факта, че живее единствено в държавата – континент и никъде другаде, кротко полюшвайки се върху някой евкалиптов клон.

2. Въпреки че ги наричаме „мечки”, в действителност става въпрос за двуутробни животни, макар и бозайници, които нямат нищо общо с представителите на мечешкия свят, освен че са сладки и пухкави като… плюшени мечета.

3. Думата „коала“ идва от аборигенската дума, означаваща „без течности“. Това е така поради обстоятелството, че коалите пият рядко вода, но за сметка на това оптималната за организма им влага те си набавят посредством течностите, съдържащи се в евкалиптовите листа.

4. Коалите поглъщат близо 2,5 кг евкалиптови листа на ден.

5. При раждането си коалата е с невероятно миниатюрни размери, и прилича на червейче. Тя се ражда сляпа, без уши и без кожа (също както кенгуруто) и бозае от майка си, криейки се на топло в торбата й.

6 . Когато се поокопити и поотрасне още малко, бебето коала живее вкопчено на гърба или корема на майка си, без да се отделя от нея, докато не навърши цяла една година.

7. Сгушени в дърветата, коалите прекарват в сън до 18 часа в денонощието.

8. Обитаващи при естествени условия сред природата, мъжките коали живеят до около 10-годишна възраст. Женските живеят средно няколко години повече.

9. Коалите може да изглеждат меки и пухкави, но на пипане никак не са такива. Те имат гъста и твърда козина, която ги предпазва от топлина, студ и влага. На практика кожата и козината на коалата са най-дебелите от тези на всички торбести животни.

10. Здравата кожа на коалите обаче им изиграва лоша шега. Масивният лов, предприет срещу тези кротките „мечета” през 20-те и 30-те години на миналия век, довежда до чувствителното намаляване на техния брой.

11. В момента коалите в дивата природа наброяват едва 80 000. Унищожаването на гористи терени, незаконният трафик и смъртните случаи, вследствие на нападения от кучета, водят до смъртта на 4000 коали годишно.

12. През 2012 г. австралийското посолство официално обяви коалата под своя закрила. Днес коалата е единственият запазен представител на семейство Коали. Тъжен факт, провокиран от комбинираното въздействие на разрушаването на естествената им среда, незаконната сеч на дърветата и промените в климата.

13. Коалите са изключителво мили и гальовни „мечета“. Те могат да бъдат чудесни приятели на онези, които най-добре умеят да ги ценят и да им се радват – децата.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ето какъв домашен любимец да си вземем, ако не искаме котка или куче

Да обичаш някого заради или въпреки зодията му – I част