in

Защо трябва да ядем райски ябълки?

Според легендите, райската ябълка е храна за боговете и дарява жените със здраве и красота. Вярно ли е това от гледна точка на науката? Родината на райските ябълки е Китай, където те са били почитани в императорския двор, а чудодейните им свойства били описвани в летописите. Ако райската ябълка прилича на стомах и колкото по-мека става, толкова е по-сладка, то това е китайският вид ябълка – хачиа. Ако прилича на домат и е хрупкава, като обикновена ябълка, това е японският вид райска ябълка – фую. За жителите на страната на изгряващото слънце, това растение се смята за символ на мира. Храстите на райската ябълка са едни от малкото, които са преживели атомната бомбардировка в Нагасаки. В Япония е селектиран и най-редкият сорт райска ябълка Танкафубу, който се продава от миналата година на цена от 2000 долара за брой. Сезонът на плодовете е от септември до декември, като пикът на зреенето е през ноември. Избирайте пухкав, блестящ плод с гладка кожа, без напукване и петна. Листата не трябва да са ярко зелени. Меката райска ябълка трябва да се яде веднага, а по-твърдата да се остави да узрее. Оставете я в хартиен плик, заедно с бананите, а не в хладилника. Райските ябълки са много универсални в кулинарията. Те могат да се добавят към салата от маруля, авокадо и круша, да се приготвя на парфе с ванилия и малини, да се ядат с палачинки, да се овкусяват с лимон, да се поръсват с чили или да се сервират с меки сирена.

Ето какво става с тялото ни, когато похапваме райски ябълки:

1. Имунитетът се засилва

Неслучайно този плод е сезонен. Най-простото обяснение е наличието на витамин С, надежден защитник от грип и респираторни заболявания. Комбинацията на витамин С с бета-каротин и калий, са златната среда за изработка на нови имунни клетки.

2. Забавя се процесът на стареене

Плодът е богат на катехини – антиоксиданти, които не позволяват на клетките да се разрушават под въздействието на свободните радикали. Обикновено високото съдържание на катехини се приписва на зеления и белия чай, като се пропуска важния момент, че катехините работят само в случай, че листата не са подложени на ферментация. Именно катехините придават тръпчив вкус на райските ябълки и защитават венците от инфекции. Най-голямо количество вещества срещу стареене се намират в кората на райската ябълка и тя не трябва да се бели.

3. Подобрява се храносмилането

Необходимото условие за добра перисталтика на червата е наличието на достатъчно растителна влакна в храната. В това отношение, райската ябълка е един от рекордьорите. На 100 грама плод се падат около 3,6 гр. влакна, което е 10% от дневната доза. За здравия метаболизъм способства и фолиевата киселина, в съчетание с витамин В6. Това е причината на райската ябълка да се приписват и диетични свойства. Един плод със среден размер съдържа всичко на всичко 30 грама въглехидрати, но пък достатъчно калории – цели 80, поради присъствието на фруктоза. Ето защо райските ябълки не се препоръчват за диабетици. За да използвате райските ябълки за отслабване, не ги яжте като десерт, а като самостоятелна закуска. Дневната доза е 1-2 броя.

4. Зрението се подобрява

Витамините В и С винаги работят ефективно, но в тези плодове има и много витамин А, който отговаря за доброто зрение и по-специално за нощното виждане, цветовите възприятия и като профилактика срещу конюнктивит.

5. Предпазва от отоци

Райската ябълка е естествен диуретик. По този начин за изхвърлят застоялите в тялото течности. Бъдете внимателни, защото заедно с това от организма се изхвърлят и полезните минерални, включително калия, който отговаря за дозите енергия през целия ден. В същото време, плодът зарежда с големи количества калий, който е много полезен и за сърцето.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

5 полезни съвета на хранене,за да поддържаме здрав и щастлив живот.

Мик Джагър с ново младо гадже