in

Защо серамидите са така важни за косата?

Вижте какво представляват тези важни съставни части на епидермиса и как да си ги набавим

Почти всеки ден чуваме за някоя нова революционна съставка за косата, която подпомага нейния растеж и блясък. Списъкът се увеличава всеки ден и ползите стават безкрайни.

Обикновено чудото за косата ни е и с екзотична цена. Неизменно стигаме до сложната ситуация как да се ориентираме кое е най-полезно от всички. Но има съставки, които действително са основни за здравето и растежа на косата, естествено се съдържат в нея и може да се набавят съвсем лесно. Серамидите са именно такава съставка!

Какво са серамидите?

Серамидите са естествена съставка на кожните липиди, или по-точно те изграждат водно-липидната бариера на епидермиса. Те са решаващи за задържането на вода в кожата и следователно за правилното ѝ хидратиране. Серамидите обаче постепенно се губят в организма вследствие на стареенето или на някои заболявания. Епидермисът, в който серамидите са значително по-малко, става по-тънък, по-малко еластичен, като това води до поява на бръчки. Това се отразява и върху скалпа, което води до влошено състояние на косата.

Защо са толкова важни за косата?

Серамидите в кутикула на косъма поддържат неговата здравина и еластичност. Те са тази съставка, която държи плътно една до друга плочките на обвивката на косъма и по този начин запазва неговата цялостна структура и той изглежда гладък и с блясък. Всичко това предпазва косъма от чупливост, изсушаване, прави го по-устойчив, хидратиран и с гладка структура. Подходящото количество серамиди в косата прави възможно тя да бъде красива и здрава.

По подобие на други елементи в организма, количеството на серамидите в косата се изчерпва вследствие на химически процеси като боядисването, топлинната агресия на стилизиращите уреди и други дейности. Използването на продукти със серамиди в тях ще помогне да се възстанови известно количество от тези съставки и техния правилен баланс в косата, за да се намалят щетите по нея. Трябва да се отбележи, че серамидите са изключително полезни за химически третираните коси.

За щастие серамидите са леснодостъпни – в естествени продукти или в синтетични. И двата типа продукти са ефективни, но серамидите в синтетичните продукти са по-лесни за възприемане от косъма на косата, в сравнение с тези в естествените продукти, тъй като по-добре имитират естествените серамиди в структурата на кожата. По естествен път може да си набавите серамиди от продукти като масло от пшеничен зародиш, шафраново масло, зехтин, слънчогледово масло, масло от семки на грейпфрут, масло от конопено семе.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

История за първата спирала или историята на един брат и една сестра

Лечебните свойства на дюлята