in

Защо антибиотиците вече не действат?

Лечението на възпалителни процеси, предизвикани от бактерии, е невъзможно без антибактериални препарати, които се използват във всички области на медицината. Ерата на антибиотиците започва в средата на миналия век и тогава на хората им се е струвало, че всички инфекции ще бъдат победени. През изминалите няколко десетки години се оказва, че лечението на пневмония, бронхит, пиелонефрит, цистит, простатит, бактериален менингит, тонзилит, мастит и загнояване на каквото и да е място, предизвиква доста трудности. Освен това, възникват редица проблеми, свързани с приема на антибактериални средства.

1. Бактериите се научиха да се защитават от лекарствата. Те изработват ферменти, които разрушават антибиотиците, преминават в спящи форми и създават микробни съобщества, които се предпазват от антибиотика и имунните клетки на организма. Бактериите от различни видове в тези микробни колонии не само успешно живеят и се размножават, но и се учат да бъда нечувствителни към използваните против тях антибиотици. Бактериите обменят генетична информация за устойчивост към антибиотиците. Това явление се нарича антибиотикорезистентност. На всичкото отгоре, на фармацевтичния пазар през последните години се появяват все по-малко нови антибиотици, към които бактериите още не са привикнали.

2. Затруднено проникване на антибиотика до мястото на възпаление. Хроничните възпалителни процеси, като простатит, например, са съпроводени от отоци и фиброза на тъканите на органа, което усложнява достъпа на лекарството до него. В резултат не се получава ефективното отстраняване на възбудителя от организма на човека. Това е другата причина за рецидив на заболяването, въпреки приема на силен антибиотик.

3. Антибиотиците почти винаги действат неблагоприятно на състоянието на имунната система, а болестите и без това възникват на фона на понижени защитни свойства на организма. Следователно, необходими са допълнителни средства с имуномодулиращо действие.

Световната здравна организация признава дадената ситуация за критична и призовава всички страни да работят в създаването на нови лекарства, усилващи действията на съществуващите антибиотици, а направлението да стане приоритет за всички световни учени.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Можем ли да пием лекарства с изтекъл срок?

Жената на Алек Болдуин очаква четвърто дете