in

Ето как изглеждат сватбите в различните части на света

Сватбеният ден за булката е един от най-важните дни в живота й. Традиционната сватба е различна в отделните страни (и често дори се различава в различните рефиони), но повечето от тях имат няколко общи неща: приятели, семейство и много храна! Докато все повече булки и младоженци изоставят някои по-стари традиции в полза на по-съвременни стилове, културата все още има голямо влияние върху големия им ден. Ето някои от най-очарователните сватбени традиции от цял свят.

 

Япония

В традиционната японска сватба, булката не само ще носи бяло кимоно, но и понякога ще бъде боядисана бяла от главата до петите, за да представлява нейната чистота. Тя също ще носи бяла качулка. Модерните булки често се преобличат, преминавайки от бялото кимоно в червено кимоно и по-късно в бяла сватбена рокля в западен стил. За да символизират съюза на двойката, те ще пият  саке заедно. След като отпият глътка, те се съединяват.

Индия

Индийските сватби се различават значително в зависимост от частта на страната и религията на булката и младоженеца. Повечето индийски сватби ще бъдат дълбоко вкоренени в древни ритуали, които често се разпростират в продължение на няколко дни. Една от най-забележителните части на индийската сватба е церемонията по Mehendi, в която ръцете и краката на булката са боядисани с къна. Само жените и роднините и  участват и в този ритуал.

Китай

В Китай булките традиционно носят червени, а не бели  дрехи (последните от които се свързват с погребения), въпреки че все повече булки избират да включат бели рокли в западен стил в своите сватби. Повечето булки, които правят това, ще се преоблекат от традиционната си червена рокля в бялата рокля в средата на партито. Червеният цвят представлява добър късмет и помага да се пазят злите духове от младоженците. Сватбените рокли често са украсени с образи на златен феникс и дракон, символизиращи мъжката и женската сила.

В деня на сватбата младоженецът ще вземе невестата си от дома и, където приятелите и ще я заобиколят и ще закачат младоженеца, че няма да я пуснат. За да могат приятелите на булката да я освободят за сватбата, младоженецът трябва да ги убеди, като често като им дава пликове с пари. Китайските жени са склонни да се женят доста млади, поради социален натиск. Тези, които наближават 30-годишна възраст и са все още неомъжени, често се наричат ​​“останали жени“.

Мавритания

В Мавритания, държава в Западна Африка, се смята, че по-пълните жени донасят късмет и благоденствие на брака. В някои части на света булките се подлагат на ограничителни диети и интензивни планове за упражнения, за да се впишат в сватбените си рокли, но мавританските булки се опитват да качат колкото може повече килограми преди големия ден. Това обаче не винаги е добро нещо. Много жени от Мавритания са насилствено нахранени до точката на затлъстяване, за да ги направят по-привлекателни за мъжете.

Ямайка

В Ямайка сватбите обикновено са огромни събития, които обединяват цялата общност. В една стара (и сега рядко практикувана) традиция, селяните ще се съберат на улицата, за да видят булката, която се очаква да изглежда най-добре. Ако селяните почувстват, че не изглежда достатъчно добре, ще да я критикуват и тя ще се прибере вкъщи, за да се подготви още по-добре и да изглежда по-красива.  Ямайска сватба има много торти. Омъжените жени, облечени в бяло, носят тези торти в церемонията, символизиращи щастливото бъдеще на булката.

Германия

Германската традиция на Полтерабенд се провежда вечерта преди сватбата. Думата се превежда в „навечерието на правенето на ракета“ и е подходящо обявена за празник, като включва разбиване на чинии за късмет.  Игри често се играят на немски сватби, като Baumstamm sägen („рязане на дърво“), в който двойката тества силата си, като разрязва дървен труп. Друга игра е Brautentführung, в която приятелите на булката ще я отвлекат и ще оставят следи, оставяйки новия си съпруг да ги намери.

Афганистан

Общ цвят за сватбите в Афганистан е зелен, който в ислямската традиция представлява просперитет и рай. Афганистанските булки украсяват ръцете и краката си  с къна преди сватбата. Женските й роднини също ще имат приложена къна; според традицията, къна върху кутрето ще помогне на неомъжените момичета да намерят своя младоженец. Сватбите са огромни събития в Афганистан, които се провеждат в продължение на три дни. Церемонията включва както религиозна церемония, така и празник, в който семейството и приятелите участват.

Мексико

Мексиканските сватби често са колоритни. Докато в някои райони на страната булката може да носи обикновена бяла памучна рокля, тя може да я украси с жълта, синя и червена панделка, за да благослови брака й с храна, пари и страст. Мъжете обикновено носят светло оцветена и свободна риза.  Религиозното влияние е силно в мексиканските сватби. На сватбата младоженецът дава на своята булка 13 златни монети, които представят Исус Христос и неговите 12 апостоли. След като двойката обмени своите обети, свещеникът ще обвие въже, направено от дълъг розарион или верига от цветя около шията им, за да се представи, че те са свързани заедно.

Италия

В италианския регион Тоскана традиционният цвят на избор за булчински рокли е черен! Булките в цялата страна носят в най-голяма степен белите тези дни, макар и заедно с воал. Една трайна традиция е хвърляне на розови листенца или конфети по щастливата двойка. Гостите на сватбата обикновено получават вкусни захаросани бадеми като сватбени лакомства. Бадемите са покрити с бяла захар и броят на дадените бадеми не може да бъде четен; тъй като бракът е между двама, които са се превърнали в един, бадемите не бива да се делят, както двойката не бива да се разделя.

Всичко, от което се нуждаете, е любов

Сватбите са специални събития, независимо къде живеете! Независимо дали сватбата следва традициите или се противопоставя на стереотипите, най-важното е празнуването на любовта между щастливата двойка и нейното почитане заедно със семейството и приятелите. Сватбите са една от най-старите традиции в света, обща традиция, споделена от хората по цял свят и във времето. Хората в различните страни могат да имат различия, но празникът на любовта е този, който обединява всички нас.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Извини се! Полезно е за здравето!

Емануела разкри истината за бременността си и взаимоотношенията си с Митко Динев!