in

Ето защо сексът преди лягане е толкова полезен

Ако се чувствате прекалено уморени, за да правите секс късно през нощта, може би е добре да направите някои промени в графика си и да започнете. Оказва се, че правенето на секс, преди да се отправите към леглото, всъщност може да подобри вашите циркадиански ритми и да ви осигури здрав сън като цяло. Изглежда, че тези няколко допълнителни минути може със сигурност да ви се отплатят. Освен това, тъй като оргазмите могат да облекчат стреса и да ви помогнат да се отпуснете, сексът преди лягане ще ви постави в по-спокойно състояние, за да ви помогне да заспите по-бързо. Ето защо няколко оргазма с любимия биха ви помогнали да спите по-добре от колкото всеки друг медикамент.

Ще заспите по-бързо

Концепцията за секс като помощ за сън създава интересни възможности за онези, които изпитват затруднения със заспиването. Това е свързано с производството на определени хормони по време на сексуален контакт, но по-специално при самия оргазъм. Постигането на оргазъм улеснява производството на окситоцин в хипофизната жлеза.Също така известен като“ хлъзгав или любовен хормон „, окситоцинът помага и при освобождаването на кортизол, ключов хормон, свързан със стреса.Крайният резултат представлява хормонална “ контра-офанзива „, което води до релаксация, партньорско свързване и освобождаване от стреса, всички от които по-ефективно улесняват качествения сън. Тъй като тялото ви се запълва с окситоцин, вие сте готови да заспите по-бързо, отколкото обикновено.

Пролактинът, друг хормон на хипофизата, освободен след оргазъм, предизвиква усещане за релаксация и сънливост, което води до по-плавен преход към сън. Освен това, няма да почувствате нуждата да станете отново, тъй като ще бъдете уморени. Един от ключовите регулатори на секрецията на пролактин е допаминът,  хормонът „чувствам се добре”, произведен в хипоталамуса, намиращ се непосредствено над хипофизната жлеза. Също така, произведен след оргазъм, нивата на допамин спадат рязко, докато нивата на пролактин се покачват. Това е начинът на природата да ни помага да поддържаме здравословен баланс след оргазъм. Заслужава да се отбележи, че мъжете могат да заспят малко по-бързо от жените. Аспектите на физическата активност и усилието, свързани със сношенията, също могат да доведат до специфично полово предразположение за мъжете, които се чувстват по-уморени след секс.

Ще спите по-дълго

Вместо да се събуждате на всеки час, ще можете да спите здраво, добре през нощта, ако преди това сте правили секс. От физиологична гледна точка сексуалният контакт при жените също повишава нивата на естроген, което от своя страна може да увеличи качеството на съня, което води до по-добро и по-дълбоко ниво на заспиване.  В действителност, жените, които са в предменопауза или менопауза, или просто имат по-ниски нива на естроген,  имат по-голяма честота на нарушенията на съня през нощта и  дори страдат  от безсъние. Ако се чудите как ще създадете време в графика си за секс преди лягане, решението е много просто: вечеряйте по-рано, гледайте по-малко телевизия и се отдайте на ласки.

 

Какво мислите?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Кои са интересните моменти от церемонията по връчване на Златен глобус през 2018?

Защо хормоналният баланс е толкова важен?