in

Дъвката: ползи и вреди

Навикът да се дъвче нещо е бил присъщ още на далечните ни предци. Древните гърци са дъвчели смола от анасоново дърво и пчелен восък, жителите на Океания – някои растения, смесени с глина или восък, а индианцие от Южна Америка – сок от дървото Сапота. Коренните народи на Сибир са използвали смола с мед. Дъвченето не е било самоцелно, а преди хранене, като начин за възбуждане на апетита и след хранене – за тонизиране на червата, за укрепване на зъбите и венците. Европейците са заимствали навика от индианците след откриването на Америка и в ролята на дъвка са влизали тютюневите листа. Въпросните листа са оцветявали зъбите в кафяво и затова желанието за дъвчене на нещо по-приятно е преминало през восък, парафин и какво ли още не.

Какви са ползите от дъвката?

Основната полза от дъвките е, че те наистина освежават устната кухина. Освен това, с цели 3 пъти се увеличава скоростта на слюноотделянето, което неутрализира киселините, отделяни от бактериите и отстранява налепите по зъбите. Дъвченето на дъвки способства слюнката да отмие някои труднодостъпни участъци в устата. Дъвките с ксилитол и карбомид намаляват риска от поява на кариес с няколко пъти. Всичко това помага да се отстранят остатъците от храна и да се намали неприятната миризма. Едно от признатите достойнства на дъвките е, че заставят челюстите да тренират и да са натоварени повече, отколкото при ядене на кисело мляко, мюсли, кремчета и прочее храна. По принцип челюстта ни е измислена така, че да гризе ядки и полусурово месо.

Какви са вредите от дъвките?

Дъвките предизвикват психическа зависимост, въпреки че в нея няма вещества, водещи до зависимост. Просто монотонните дъвкателни движения привеждат човека до състояние, подобно на транс, което съсредоточава върху вкуса на дъвката, а не върху проблемите на заобикалящия свят. Постоянното дъвчене притъпява вниманието и дори забавя мисловния процес. От друга страна, дъвките изстощават стомаха, заставяйки го да изработва стомашен сок, който дразни стомашната обвивка и предизвиква гастрит и язва. По-твърдите дъвки могат да разрушат коронки и мостове, да свалят пломби и да развият прекалено челюстните мускули. Ароматизаторите, консервантите и други добавки често предизвикват алергия и дори някой заболявания на вътрешните органи. Оцветителят в дъвките Е-131 има канцерогенен ефект. Колкото до освежителния ефект на дъвките, той е краткотраен и козметичен, понеже бактериите могат да се отстранят от устата само с антисептици. Към вредите трябва да добавим и тоновете дъвки, които ежедневно се изхвърлят в околната среда.

Как да се съчетае приятното с полезното?

  • Да се откажем от дъвките като ежедневно занимание.

  • Да дъвчем само след хранене, на пълен стомах и само, за да оберем вкуса от храната и да освежим устната кухина.

  • Да дъвчем дъвка по 20 минути максимум.

  • Да купуваме само дъвки без захар.

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 3

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 33.333333%

Downvotes: 2

Downvotes percentage: 66.666667%

Как празнуват рождените дни по света?

Бременността на Алекс Раева вече е факт! Зад признанието за това стои Мария Игнатова