in

Да си направим сироп от арония

Аронията е плоден храст, който произхожда от Северна Америка. Расте в блатни местности, осеяни с храсталаци, и във влажни гори, като достига височина от 2.5 метра.

Плодовете й са горчиви, тръпчиви и тъмнолилави на цвят. Те съдържат висока концентрация на флавоноиди и антиоксиданти. Аронията се използва за производството на конфитюри, вино, сиропи и пресни сокове.

С настъпването на късното лято и началото на есента плодовете й са узрели и са готови за приготвянето на така полезния и вкусен сироп.

За да си направим сами сироп от арония, трябва първо да измием старателно плодовете. След това те се смилят с пасатор или ръчно намачкват през цедка, но така бихте се лишили от полезните вещества, намиращи се в обвивката. Трябва да бъдат предварително намачкани, защото кожата им е твърде здрава и непропусклива.

Плодовият кашообразен сок от арония се смесва на този етап със захар. Ако искаме малко по-ненатрапчив, сладък вкус, тогава на един литър арония добавяме 750 кг. захар.

За получаването на по-сладък концентрат се придържайте към съотношение 1:1- на един литър сок арония се добавя един кг. захар. След като сте избрали предпочитаната от вас пропорция, изсипете получения сок в стъклен съд, който трябва да престои на тъмно и хладно място до 48 часа.

После го изсипете от съда и го прецедете наново. Може да си послужите с тънка цедка или да ползвате чист тензух. Полученият фин сок се изсипва в подходящи шишенца и се стерилизира до 4 мин.

Ако искате да добавите още един вкус към този на аронията в сиропа, тогава в процеса на смачкването или смилането на плодчетата добавете и една запълнена супена лъжица пастьоризирана кора от лимон.

Готовият сироп се разрежда според личното ви предпочитание и може да бъде използван за приготвянето на различни сладкиши; за гарнирането на кремове или сладолед, както и просто да експериментирате като го добавяте в различни напитки.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Илюстрациите на Diego Cusanо, вдъхновени от най-обичайни предмети

Тайната на вкусната рибена чорба