in

Броколи за здрави стави

Броколите не престават да изненадват с нови и нови полезни свойства. Последното, което беше обявено сред научните среди е, че този зеленчук забавя развитието на едно от най-разпространените заболявания на ставите – разрушаването на ставния хрущял. Това е процес, който е свързан с много болка и инвалидизация. Полезното вещество се нарича сулфорафан и се съдържа в бялото зеле, в брюкселското и особено в броколите. Сулфорафанът има противотуморен и противовъзпалителен ефект. Откритието е направено в контекста на профилактика на остеопорозата, която ежегодно превръща милиони хора в инвалиди и нанася многомилиардни загуби на икономиката.

Възрастовият фактор и затлъстяването са най-важните фактори за развитие на остеопорозата. Според статистиката на Великобритания, всеки пети човек над 45 години се сблъсква с това заболяване. За съжаление, ефективно лечение с лекарства не съществува и единственият работещ вариант в арсенала на лекарите е смяна на поразената става с изкуствена, така, че си струва да продължат изследванията за полза на броколите именно в тази посока.

Зеленчукът, наричан още „кралско зеле“, е богат на микроелементи и витамини. В състава му преобладават витамините С и К, необходими за съединителната и костната тъкан и за нормалната работа на бъбреците. По съдържание на витамин А, броколите са рекордьори сред зелевите растения. Те не отстъпват на млякото по съдържание на калций. В 100 грама сварени броколи се съдържат 180 мг калций, докато в 100 мл мляко има 120 мг. Този вълшебен продукт съдържа 10% от дневната норма за желязо и почти 100% от необходимата за деня доза витамин С. За какво още е полезен зеленчукът?

Намалява риска от инсулт и инфаркт

Извежда холестерола от организма и не му позволява да се натрупва. Редовната употреба на броколи укрепва стените на кръвоносните съдове. Препоръчва се за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Помага срещу запек

Броколите са богати на фибри, които изчистват червата и стабилизират работата им. Изключително полезна храна – в суров вид – за хроничен запек. С броколи може да се нормализира работата на черния дроб и жлъчката.

Нормализира нивото на захар в кръвта

Това е незаменим продукт при захарен диабет от първи и втори тип. Броколите са полезни и за всички, които обичат сладко, като предпазват повреждането на стените на съдовете от високото съдържание на захар в организма.

Възстановява и укрепва нервната система

Броколите съдържат витамин В1, който регулира дейността на нервната система. Недостигът на витамин В1 влошава функцията на нервната система, на сърцето, съдовете и храносмилателната система. Затова броколи трябва да консумират хората с нервни разстройства и с лоша памет.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Какво казаха в първото си общо интервю принц Хари и Меган Маркъл

Ива Екимова с взривяващо признание