in

Боб яхния

Необходими съставки:

  • боб – 2 чаени чаши
  • моркови – 2 броя
  • лук – 1 глава
  • чесън – 4 скилидки
  • олио – 1/2 чаена чаша
  • червен пипер – 2 чаени лъжици
  • джоджен – 1 чаена лъжица
  • домати – 2 броя

Рецептата:

Бобът яхния е една от любимите манджи от българската национална кухня, едно от ястията, които всяка домакиня може да приготвя и приготвя поне веднъж месечно. Но не само добрата българска домакиня приготвя боб яхния. Боб яхния са готвили сигурно и половината от българските мъже! А защо е толкова популярна рецептата за яхния от зрял боб? Отговорът е лесен: Адски вкусна е! Като добавим, че за да се получи вкусна боб яхния не са необходими кой знае какви кулинарни умения, както и фактът, че бобът яхния е едно много икономично, засищащо и здравословно ястие, става ясно как така се оказва толкова чест гост на българската трапеза.

  1. Първата стъпка от рецептата за боб яхния е подготовката на боба. Накиснете боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта. Излейте водата, в която се е киснал, налейте друга и сложете на котлона. След като бобът заври излейте водата и налейте нова. Може да смените водата на боба още веднъж. Във всяка къща има тайни и традиции какво да направим, за да се свари бобът по-бързо и за да бъде по-лек. Някои слагат ракия при варенето, други път сода за хляб. Истината е, че смяната на водата е напълно достатъчна. Иначе всичко зависи от сорта и качеството на боба. След като смените водата налейте толкова вода, че да покрие боба с един пръст и сложете на котлона. Не слагате сол!
  2. Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб. Добавете и скилидките чесън, джоджена, както и половината олио. Оставете боба да ври на слаб огън до пълно сваряване. Времето необходимо за сваряване на боба зависи от сорта и качеството му, но около час и половина трябва да е достатъчно. След като бобът е почти готов добавете, измитите, обелени и нарязани на ситно домати, както и сол, около 1 чаена лъжица трябва да е достатъчно.
  3. Идва моментът, в който трябва да запържим боба. В тиган изсипете останалото олио, и след като се сгорещи останалата половина от нарязаните лук и моркови. Добавете и червения пипер, разбъркайте за около 20-30 секунди, след което запръжката в тенджера с боб и разбъркайте добре. Оставете да заври за около минута.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Коледни звезди от картон от кашон

Най-много стрес за жените между 25 и 34 г.