in

Битовата химия е по-опасна от цигарите

Оказва че, че да бъдеш домакиня е не само изморително, но и опасно за здравето. До този извод достигнаха норвежки учени, като доказаха, че редовното почистване с битова химия вреди на белите дробове толкова силно, колкото изпушването на кутия цигари на ден. Защо почистващите средства заплашват само жените и по какъв начин да поддържаме чистотата у дома?

Що за изследване е това?

Учените от Бергенския университет проследили здравето на 6 000 човека в продължения на 20 години. 80% от тях редовно използвали почистващи средства, като някои от доброволците почиствали само у дома, а други работели във фирми за почистване. Резултатите от изследването били абсолютно неочаквани: любителките на почистващи препарати боледували от бронхиална астма с 40% по-често, а обемът на белите им дробове намалявал с 3,6 мл всяка година. Професионалните чистачки губели по 3,9 мл от обема на белите си дробове ежегодно. Било изяснено, че за всичко са виновни частиците битова химия – те се натрупват в женските бели дробове, дразнят слизестата им обвивка и влияят на дихателната система. Учените сравнили вредата от използването на почистващи препарати с редовното пушене. Впечатлението било такова, все едно домакинята е пушила по кутия на ден цигари в продължение на 10-20 години. Разбира се, в най-рисковата група се оказали пушещите чистачки, поради двойната вреда, която се нанасяла върху дихателната им система. Това ставало забележимо към 40-та година от възрастта на жената.

Защо става дума само за жени? Как е при мъжете?

Мъжете могат и по-нататък да си чистят безпроблемно в къщи и дори да работят като професионални чистачи. Резултатите от изследването показали, че почистващите средства не нанасят абсолютно никаква вреда върху мъжкия организъм. Защо е така, все още не е изяснено. Видимо, белите дробове били много по-малко податливи на въздействието на почистващите химикали, на тютюневия дим и на дървесната пепел.

Какво да правим?

Учените призовават производителите на битова химия да изписват на опаковката съдържат ли се в средството опасни вещества. Но, от гледна точка на маркетинга, това е крайно неизгодно, така, че фирмите едва ли ще се вслушат в съвета. Затова проверявайте състава сами. Най-опасните вещества са:

  • Хлор и хлорорганични съединения, които се намират в почистващите и миещите средства.

  • Фосфати и фосфонати в препаратите за пране.

  • ПАВ – в миещите и почистващите средства.

  • Формалдехиди – в средствата за миене на съдове, маскирани като: formaldehyd, methanal, methylene oxide, oxymethylene.

  • Солна киселина, изписвана като hydrochloric acid в почистващите средства.

Избирайте препарати, в които тези вещества липсват напълно или се съдържат в минимални количества – колкото по към края в списъка на етикета е изписано, толкова по-малко в съдържанието му. Задължително четете указанията за употреба, не превишавайте концентрацията и спазвайте техниката за безопасност. Експертите препоръчват по време на чистене да използвате не само ръкавици, но и маска или респиратор, а след чистенето – добре да проветрите дома си.

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

15 модерни блузки за пролетта

Бременната Ева Лонгория снима нов сериал