in

Ако детето е стресирано, вземете му куче!

Изследователи от Университета на Флорида станаха едни от първите, които доказаха с експеримент, че поставени в ситуация на стрес, децата получават огромна емоционална подкрепа от домашното куче.

Отдавна се смята, че наличието на домашни любимци е много полезно за възпитанието на децата, но това мнение никога не е било подкрепяно с научни изследвания.

В експеримента на университета участвали около 100 семейства, които пристигнали в лабораторията с децата си на възраст от 7 до 12 години и с домашните си кучета. Помолили децата да излязат на дъската и да решат сложна аритметична задача, като целта била да се стресират максимално. След като поставяли задачата, на някои от децата оставяли един родител като придружител, на някои двамата родители, а други деца оставяли в присъствието на собственото им куче. Ясно е, че при стрес се отдела хормонът кортизол. Преди и след експеримента, от децата се взимали проби от слюнка, по които се определяло нивото на кортизола. Експериментът показал, че присъствието на кучето силно намалява нивото на стреса. Дори присъствието на един или двама родители не оказало толкова силно въздействие. Нивото на стреса варирало, също така и от това, до колко детето е привързано към кучето.

Възрастта от 7 до 12 години е времето, когато децата започват да се излагат на стрес извън пределите на семейството. Но техните емоционални и биологични способности още не са съвсем готови да се справят със стресови ситуации. Тези тежки моменти в детството често имат доживотни последствия за емоционалното здраве и уменията да реагират в трудни ситуации. Именно затова е толкова важно да се знае, че кучетата могат много да помогнат.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Гала и Джуджи ще стават сватя

Какво правят влюбените мъже? Виж тези 7 неща!