in

Ако вкъщи има куче, децата боледуват по-рядко

Ако имате куче и бебе, то детето ще боледува много по-рядко през първата си година отколкото връстниците си, отглеждани заедно с котка или без домашен любимец. Обяснение за това са намерили финландски учени, които са направили изследване на 397 деца. Наблюдението над децата започнало на етап плод в третия триместър от бременността и продължило през цялата първа година от живота им. Всяка седмица родителите попълвали специален дневник, в който нанасяли подробна информация за състоянието на здравето на децата си и общуването им с кучета и котки.

След като учените анализирали дневниците, установили, че в сравнение с децата, отглеждани без домашен любимец, бебетата, гледани заедно с кучета вкъщи боледували по-рядко от простудни заболявания и пиели много по-малко антибиотици.

С какво са добри кучетата?

Всъщност, защо децата боледуват по-рядко в компанията на кучета, не е съвсем ясно. Има проверена с времето хипотеза, според която, имунната система на детето се развива по-добре, ако то е подложено на въздействието на микроорганизми в умерени количества. Ако микроорганизмите липсват или са в по-големи количества, те са неблагоприятни за децата. На базата на тази хипотеза се появява и друга. Тя се заключава в това, че различните микроорганизми, с които малките деца се срещат през първата година от живота си въздействат на чревната микрофлора и ги защитават от развитието на автоимунни заболявания и от алергични реакции.

Трябва да се отбележи, че с течението на времето, първата хипотеза е претърпяла някои изменения. За сега се смята, че въздействието на определени количества микроорганизми е недостатъчно: необходимо е въздействието на бактерии и вируси, които променят микрофлората на червата и защитават децата от алергии и инфекции.

Кучето не е за всеки

Родителите трябва да запомнят, че не всяко дете може да живее заедно с куче. За едни деца, присъствието на куче в дома защитава от инфекции и алергии, а за други – не. Най-лошото е, когато детето често боледува и страда от бронхиална астма, а родителите взимат куче с надеждата, че то ще помогне на хлапето да оздравее. При наличие на бронхиална астма, детето не трябва да контактува с куче или друго животно. И още нещо важно: присъствието на куче в дома защитава децата от простудни заболявания но само в ранния период от живота им.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Гаджето на Преслава подгонен от прокурори!

Аштън Къчър на 40: кои са жените в живота му?